economie cultuur politiek RSS

Bommeldingen treffen Chinese luchtvaart

Vijf binnenlandse vluchten naar Shenzhen zijn woensdagochtend getroffen door bommeldingen. Vluchten werden geannuleerd, moesten uitwijken of konden met flinke vertraging alsnog vertrekken.

Drie maatschappijen ontvingen vanochtend bommeldingen betreffende hun vluchten naar de miljoenenstad Shenzhen, net ten noorden van Hong Kong.

Shenzhen Airlines ontving 'meerdere bedreigingen'; één vlucht keerde terug naar Nanjing, de vlucht van Xi'An week uit naar Guilin en een vlucht vanuit Beijing kon na controle door de politie later vertrekken. Een vliegtuig vn China Eastern dat van Lanzhou via Xi'an onderweg was naar Shenzhen, werd op zijn tussenstop twee uur aan de grond gehouden en mocht na controle van passagiers en bagage alsnog vertrekken. Een vliegtuig van Juneyao Airlines keerde na de bedreigingen terug naar Shanghai.

 

Terrorismegevaar

De politie stelt een onderzoek in naar de bedreigingen. De meldingen zijn niet opgeëist en het motief is vooralsnog onduidelijk. Wel is duidelijk dat het om een gecoördineerde actie gaat, die door de autoriteiten serieus wordt genomen.

Hoewel China alert is op terreurdreiging uit de hoek van Oeigoeren in Xinjiang in het uiterste westen van het land, heeft het de facto weinig met terrorisme te kampen. De afgelopen dagen was niets te merken van een verhoogd dreigingsniveau. De controleurs bij stations, in de metro en luchthavens waren net zo ongeïnteresseerd in hun werk als altijd.

 

Schuldeiser

Overigens werd Shenzhen Airlines vorig jaar augustus ook getroffen door valse bommeldingen. Autoriteiten ontdekten dat die werden gedaan door Xiong Yi, die wilde voorkomen dat een schuldeiser met het vliegtuig over zou komen om een schuld van 240.000 yuan (26.500 euro) te innen. Xiong werd veroordeeld tot een celstraf van vier jaar.

UPDATE- Chinese autoriteiten melden donderdag dat ze een 26-jarige man hebben aangehouden. Hij wordt ervan verdacht woensdag telefonisch zes valse bommeldingen bij drie luchtvaartmaatschappijen te hebben gedaan.

woensdag 15 mei 2013Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder