economie cultuur politiek RSS

Rijke zakenman gaf leiding aan maffiabende

Een rechtbank in Xianning is donderdag begonnen met een proces tegen 36 leden van een maffia-achtige organisatie. De organisatie zou zijn geleid door een van de rijkste zakenmannen van China, Liu Han. 

De groep die sinds 1993 actief zou zijn wordt beschuldigd van vijf moorden, mishandelingen en het illegaal detineren van zakelijke rivalen, waarbij nog eens vier mensen zijn omgekomen.

Opmerkelijk is dat volgens de aanklagers een vooraanstaand zakenman de bendeleider was. Liu Han (foto) is de directeur van een mijnbouwbedrijf, de Sichuan Hanlong Group. Liu is goed voor een geschat vermogen van ruim 500 miljoen euro. Hij staat op plek 492 van Hurun Report, de lijst met de duizend rijkste Chinezen. Hij zou criminele activiteiten hebben gebruikt om zijn zakenimperium te versterken. Op de Sanlong-site is te lezen over Liu's liefdadigheidsactiviteiten.

 

Drievoudige moord

De zaak kwam aan het rollen door een drievoudige moord in januari 2009 in Guanghan. De politie verdacht Liu's jongere broer, Liu Wei. De zakenman zou zijn broertje hebben geholpen op zijn vlucht voor de politie en hem van geld hebben voorzien.

Liu Han kwam vorig voorjaar 2013 in het nieuws vanwege een overnamebod ter waarde van een kleine miljard euro op het Australisch mijnbouwbedrijf Sundance. De deal werd afgeblazen toen Liu in maart bij verrassing in Beijing werd gearresteerd. In een interview met The Wall Street Journal in 2010 had Liu verteld dat er een aanslag op zijn leven was geweest, maar zelf hield hij een teleurgestelde belegger daarvoor verantwoordelijk.

donderdag 20 februari 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Bloeiende sekshandel kost politiechef zijn baan
China leidt internationale actie tegen stropers
Politie arresteert verdachte zesvoudige moord

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder