economie cultuur politiek RSS

China mag meepraten over toekomst Noordpool

Zes landen, waaronder China, mogen meepraten over de toekomst van de Noordpool. Dat heeft de Arctic Council besloten op zijn ministerieel overleg in de Zweedse stad Kiruna.

China, India, Italië, Japan, Zuid-Korea en Singapore mogen voortaan aanzitten bij de vergaderingen van de acht buurlanden van de Noordpool. Canada, Denemarken (via Groenland), Finland, IJsland, Noorwegen, Rusland, Zweden en de VS vormen samen de Arctic Council. Hun territoriale wateren overlappen een groot deel van het Noordpoolgebied. Maar niet helemaal, in het midden is een gebied dat tot geen van de landen behoort.

 

Terugtrekkend zomerijs

Deze zogenoemde Donut Hole was tot voor kort continu bevroren en slecht begaanbaar, in ieder geval onbevaarbaar.  Door het terugtrekkende zomerijs wordt dit gebied (voor een deel van het jaar) open. Dat maakt het interessant voor vissers. De visgronden zijn rijk aan bijvoorbeeld kabeljauw. Het kan nieuwe scheepsroutes mogelijk maken, die de gemiddelde vaartijd tussen Azië en Europa met 40 procent (twee weken) bekorten. China stuurde vorig jaar september al de ijsbreker Xue Long (Sneeuwdraak, zie foto) langs de Noordelijke zeeroute naar Europa.

 

Toehoorderstatus

Er zijn verschillende landen toehoorder van de Arctic Council, waaronder Nederland. Hoewel bescherming van het ongerepte gebied altijd voorop stond, wil de Noordpoolraad nu ook nadrukkelijk praten over commerciële activiteiten in het gebied. Deels komt dit vanuit de wens van de bewoners van het poolgebied, die werk en ontwikkeling willen. Deels uit pragmatisme, omdat andere landen onder het internationale recht gebruik van de Donut Hole kunnen maken, ongeacht of de acht landen die zich hebben verenigd in de Arctic Council dit nou willen of niet.

 

woensdag 15 mei 2013


Gerelateerde onderwerpen:

'Betrek Aziatische landen bij toekomst Noordpool'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder