economie cultuur politiek RSS

Chinese film doet kassa rinkelen

Speelfilms van Chinese makers doen het op de thuismarkt goed, en scoren vaak beter dan Hollywood blockbusters. Ondanks hun bescheiden budget.

Chinese speelfilms zien we hier niet iedere dag en als we ze al zien gaat het vaak om arthouse films. Toch heeft China een omvangrijke filmindustrie, die steeds vaker moderne films aflevert om aan de veranderende smaak van jonge Chinezen te voldoen.

En die films zijn soms zeer succesvol. Love is not Blind (2011) kostte 10 miljoen yuan (1,2 miljoen euro) om te maken, maar noteerde een omzet van 330 miljoen yuan (40 miljoen euro). De comedy Lost in Thailand (2012) bracht 1,26 miljard yuan (150 mijoen euro) aan recettes in het laatje. Romcom Finding Mr Right (2013) leverde vooralsnog 520 miljoen yuan op (62 miljoen euro).

 

Problemen van nu

Volgens een studie appeleren dergelijke films aan een relatief jong, hoogopgeleid publiek in de grote, relatief moderne steden. De makers stellen hedendaagse maatschappelijke problemen aan de kaak, zonder daarin stelling te nemen. Zo is Finding Mr Right een eenvoudig liefdesverhaal (met een zwakke plot), maar de chick flick veroorzaakte een maatschappelijk debat over de onderwerpen die het schijnbaar terloops aanraakte: buitenechtelijke affaires, corruptie en bevallen in het buitenland.

China is momenteel na de VS de grootste speelfilmmarkt ter wereld. Bijna dagelijks worden nieuwe bioscoopzalen geopend. Analisten verwachten dan ook dat China binnen niet al te lange tijd uitgroeit tot de belangrijkste afzetmarkt van speelfilms.

 

Thuismarkt

De budgetten van Chinese filmmakers zijn bescheiden in vergelijking met die van hun collega's in Hollywood of Londen. De vraag is of dat gaat veranderen, want waar westerse films overal ter wereld geld opbrengen, ligt het niet voor de hand dat de Chinese speelfilm snel populair wordt buiten de eigen landsgrenzen.

Overigens is de Chinese speelfilm Tian Zhu Ding (A Touch of Sin) momenteel in de race voor een prijs op het filmfestival van Cannes dat 26 mei sluit. 

 

vrijdag 17 mei 2013

Gerelateerde personen:

Fan Bingbing
Jia Zhangke

Gerelateerde onderwerpen:

Film discussievoer over bevallen in buitenland
Filmmakers passen kaskrakers aan voor China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder