economie cultuur politiek RSS

Terroristenleider zweert wraak op China

Oeigoerse terroristen hebben concrete plannen voor meerdere aanslagen in China. Dat zegt de leider van een terreurgroep van Oeigoeren tegenover Reuters.

"China is niet alleen onze vijand, maar de vijand van alle moslims. We hebben plannen voor vele aanvallen in China." Dat zegt Abdullah Mansour, de leider van de Islamitische Partij van Turkestan in een zeldzaam, maar kort telefonisch interview met persbureau Reuters.

"We hebben de boodschap voor China dat het volk van Oost-Turkestan en andere moslims wakker zijn geworden. Ze kunnen ons en de islam niet langer onderdrukken. De moslims gaan wraak nemen", zegt Mansour, die spreekt van een heilige plicht, jihad.

 

Grootste bedreiging

Mansour wordt door China gezien als de leider van een Oeigoerse groep militante moslimextremisten. De groep zou de provincie Xinjiang los willen maken van de volksrepubliek en een moslimstaat willen vestigen: Oost-Turkestan.

De Islamitische Partij van Oost-Turkestan wordt ook wel de Oost-Turkestan Islamtische Beweging genoemd. China beschouwt de groep als de grootste bedreiging voor de binnenlandse veiligheid. De beweging wordt verantwoordelijk gehouden voor een serie bomexplosies door heel China, voorafgaand aan de Olympische Spelen in 2008. De Chinese overheid vermoedt ook betrokkenheid bij een mislukte vliegtuigkaping in 2012. In 2013 zouden leden van de groep een zelfmoordaanslag in hartje Beijing hebben gepleegd, door met een terreinwagen op het publiek in te rijden (foto). China vreest ook aanslagen op Chinese doelen in het buitenland, zoals in Afghanistan.

 

Afghaanse telefoon

Over de omvang, financiering, organisatiegraad en slagkracht van de organisatie is niet veel bekend. Volgens Reuters gaat het om een groep van 250 tot 400 Oeigoerse mannen, die zich in Pakistan bevinden in de grensstreek met Afghanistan. Onbekend is hoeveel medestanders de groep binnen China heeft.

Reuters beroept zich voor deze informatie op bronnen binnen de Taliban in Afghanistan en Pakistan en de Pakistaanse veiligheidsdienst. Het telefonische interview is door Mansour gevoerd met een mobiele telefoon met een Afghaanse sim-kaart.

 

Duldt Pakistan Oeigoerse terroristen?

In dit gebied zijn diverse militante groepen aanwezig, zoals de Taliban en Al-Qaida. Reuters heeft geen aanwijzingen gevonden dat de groepen ook samenwerken.

Als de Oeigoerse terroristen zich daadwerkelijk in Pakistan bevinden, is dat opmerkelijk. Pakistan is een belangrijke bondgenoot van China, met een gezamenlijke vijand: India. De afgelopen jaren leverde Pakistan tientallen gevluchte Oeigoeren uit aan China. De Chinese overheid sloot vorige week een overeenkomst met Afghanistan om samen terroristen te bestrijden.

 

Aanslag in Kunming

Het telefonische interview duurt zo kort, dat Reuters niet de kans kreeg te vragen naar de aanslag in Kunming. Daar staken Oeigoeren 29 treinpassagiers dood.

zaterdag 15 maart 2014


Gerelateerde onderwerpen:

'Terroristen Kunming wilden vechten in het buitenland'
Vijf vragen over geweld in Xinjiang
Politie Beijing arresteert vijf Oeigoeren na aanslag

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder