economie cultuur politiek RSS

Grootste dam ter wereld stap dichterbij

Het Chinese ministerie van milieubescherming is akkoord met de plannen voor de bouw van een 314 meter hoge dam. De milieu-ambtenaren erkennen dat het Shuangjiangkou-project ernstige gevolgen heeft voor flora en fauna, maar geeft toestemming vanwege 1,5 miljard yuan (180 miljoen euro) aan compensatiemaatregelen.

Voor wie de Drie-Klovendam (foto) indrukwekkend vond; de dam die de Chinezen in de provincie Sichuan in de rivier de Dadu gaan bouwen wordt bijna twee keer zo hoog. Het project gaat 27,3 miljard yuan kosten (3,3 miljard euro). De dam krijgt een capaciteit van 2 gigawatt; dat betekent dat op jaarbasis ongeveer een opbrengst kleine 8 miljard kilowattuur.

De milieudienst bevestigt dat de bouw grote gevolgen zal hebben voor het milieu, ook voor bedreigde dieren. Het gaat echter toch akkoord vanwege de maatregelen die Guodian, een van de vijf grote staatsenergiemaatschappijen, wil nemen om die pijn te verzachten, zoals vistrappen en het kweken en uitzetten van vis. Daarmee is een belangrijk obstakel weggevallen voor een definitief akkoord vanuit Beijing.

Overigens waarschuwen milieuorganisaties voor de risico's van enorme dammen in Sichuan, waar regelmatig aardbevingen voorkomen.

 

Niet-fossiele energie

China investeert fors in hydro-energie. In 2020 moet 15 procent van China's energiehonger worden gestild door niet-fossiele energiebronnen.

De krachtigste waterkrachtcentrale ter wereld is de bekende Drie-Klovendam, ook in de provincie Sichuan. De bouw begon in 1994; in 2006 was de stuwdam gereed en pas sinds 2012 draaien de generatoren op volle toeren. De 26 generatoren in de dam die is gebouwd in China's langste rivier, de Yangtze, leveren 18 gigawatt op. Voor dit enorme project moesten 1,2 miljoen mensen verhuizen. Chinese overheden hebben inmiddels toegegeven dat dit project grote nadelen met zich meebracht voor de bevolking en het milieu in het gebied.

 

Negatieve effecten

Ook in de Lancang of Mekong-rivier die langs de zuidelijke grens kronkelt is een enorme dam gebouwd. De Xiaowan-dam is met 292-meter de een na hoogste dam in de wereld. Buurlanden Birma, Thailand en Vietnam klagen dat de dammen in China's deel van de rivier tot problemen hebben geleid op het gebied van drinkwatervoorziening, verdwijnen van visserij en verlaging van de waterstand waardoor scheepvaart niet (het hele jaar) mogelijk is.

De hoogste dam ter wereld staat in Tadzjikistan; de Nurekdam is 300 meter hoog. Maar dit record gaat dus waarschijnlijk over enige jaren ook over naar China.

zaterdag 18 mei 2013



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder