economie cultuur politiek RSS

Handel centraal bij staatsbezoek Xi Jinping

Handel centraal bij staatsbezoek Xi Jinping

De Chinese president Xi Jinping heeft dit weekend een tweedaags staatsbezoek aan Nederland gebracht. Voor zijn Europese reis heeft hij een grote handelsdelegatie meegebracht.

Zaterdag rond het middaguur werden Xi en zijn vrouw Peng Liyuan op Schiphol verwelkomd door koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Het is het eerste staatsbezoek van een Chinese regeringsleider aan Nederland. 's Middags volgde een audiëntie met het koningspaar in het Paleis op de Dam. Later was daar ook het staatsbanket.

Tijdens het diner hield Xi een rede, waarin hij zei dat Nederland en China veel van elkaar kunnen leren. "Nederland is een belangrijke Europese partner", zei Xi. "Ik hoop dat mijn bezoek bijdraagt aan het verbeteren van wederzijds vertrouwen tussen China en Nederland, dat de praktische samenwerking toeneemt en de vriendschap tussen de twee volkeren groeit."

 

Meer contracten

Zondag werd Xi op het Catshuis ontvangen door premier Mark Rutte om te spreken over economie, handel en investeringen. Xi noemde Nederland tegenover Rutte de 'toegangspoort van Europa'.

Na afloop van de bijeenkomst werden overeenkomsten ondertekend over samenwerking op het gebied van zuivel en energie en over de oprichting van een gezamenlijk cultureel centrum.

 

Nog meer contracten

Daarna bezocht Xi een Nederlands-Chinese handelsconferentie in Noordwijk. Hier ontmoetten ongeveer 500 vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven de Chinese handelsdelegatie die naar Europa is gekomen. In het kielzog van Xi is een delegatie van 20 ministers en 249 ondernemers van 189 Chinese bedrijven meegereisd.

Hier tekende Air France-KLM een overeenkomst met Bank of China over de financiering van vliegtuigen. In totaal werden tijdens het bezoek handtekeningen gezet onder overeenkomsten met een waarde van 1,6 miljard euro, aldus het ministerie van economische zaken.

 

Contracten in de toekomst

In Kasteel Keukenhof woonde Xi een conferentie over landbouwtechnologie en voedselveiligheid bij. Het was te omslachtig om naar Wageningen te gaan en dus kwam Wageningen naar de Keukenhof. Onderwijl doopte Peng een nieuw paarswit tulpenras tot Tulipa Cathay, een verwijzing naar een oude naam voor China.

Het staatsbezoek werd afgesloten met een privélunch met Willem-Alexander en Maxima. Anders dan bij normale staatsbezoeken werden Xi en zijn echtgenote niet uitgezwaaid. De twee blijven nog twee dagen in Nederland voor de Nuclear Security Summit. Xi zal in Nederland naast VN-chef Ban Ki-moon ook vijf regeringsleiders ontmoeten: de president van de Verenigde Staten Barack Obama, de Britse premier David Cameron, de Zuidkoreaanse premier Park Guen-hye en de presidenten van Kazachstan en Finland.

 

Ik zie, ik zie, wat Xi niet ziet

Bij aankomst bij het Paleis op de Dam vond een merkwaardig incident plaats. Medewerkers van Xi klapten vlak voor aankomst vier grote schermen uit die de president het zicht ontnamen op een groep Tibetaanse demonstranten.

Nadat de president en zijn vrouw het paleis waren binnengeleid, werden de schermen weer ingeklapt. Volgens Nederlandse autoriteiten waren zij tevoren niet ingelicht over het gebruik van schermen door de Chinezen, maar op amateurbeelden is te zien hoe Nederlandse beveiligers toekijken hoe hun Chinese collega's de wandjes om de hoek van het paleis prepareren.

 

Europese tournee

Maandagochtend bezoekt Xi de Eerste en Tweede kamer. Na de NSS reist Xi en zijn gevolg door naar Frankrijk, Duitsland en België.

Wie meer wil weten over de achtergronden van het bezoek, Peng Liyuan en de reden waarom Xi geen regeringsvliegtuig heeft, kan het gesprek terugluisteren dat ik zaterdagochtend had in de Tros Nieuwsshow.

zondag 23 maart 2014

Gerelateerde personen:

Xi Jinping
Peng Liyuan

Gerelateerde onderwerpen:

Bezoek Xi Jinping aan Nederland omvat vier dagen
'Xi Jinping in maart naar Nederland'
Nederland zet in op economische diplomatie met China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder