economie cultuur politiek RSS

Hoogste wolkenkrabber ter wereld komt in... China

In Changsha wordt volgende week begonnen met de bouw van het hoogste gebouw ter wereld. Sky City wordt 838 meter hoog en wordt daarmee 10 meter hoger dan de Burj Khalifa in Dubai, de grootste wolkenkrabber tot nu toe.

202 Verdiepingen met ruimte voor 30.000 bewoners, bedrijfsruimte, een winkelcentrum, een ziekenhuis, een hotel met 1.000 bedden en een school voor 4.500 leerlingen. Allemaal krijgen ze onderdak in de nieuwe wolkenkrabber in Changsha, de hoofdstad van de zuidelijke provincie Hunan. Het gebouw zou bestand zijn tegen aardschokken met de kracht van 9 op de Schaal van Richter.

Sky City moet in 7 maanden gebouwd worden, dankzij gebruik van prefab elementen. De bouw van de Burj Kalifa duurde zes jaar. Met de bouw is een bedrag van 448 miljoen euro gemoeid. Het gebouw krijgt 92 liften en voor wie dat te gewoon is: 17 helicopterplatforms. Changsha wil zichzelf profileren als toeristische bestemming in China.

 

Wedloop

Van de tien hoogste gebouwen ter wereld staan er vier in China. Het Shanghai World Financial Center is met 492 meter de hoogste van deze vier. Ook het International Commerce Centre in Hong Kong (484 m), Greenland Square Zifeng Tower in Nanking (450 m) en Kingkey 100 in Shenzhen (442) behoren tot de tien hoogste gebouwen ter wereld.

UPDATE - Lokale autoriteiten in Changsha hebben in mei 2016 besloten dat de wolkenkrabber niet kan worden gebouwd omdat het bestemmingsplan dat niet toelaat. De toren was gepland in een moeras aan de rand van de stad, dat nu beschermd blijkt te zijn. Bouwmaatschappij Broad had al wel een deel van de fundering gebouwd, die inmiddels door omwonenden als viskwekerij wordt gebruikt. Broad hoopt dat het plan nu op een andere plek in Changsha kan worden gerealiseerd.

woensdag 22 mei 2013



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder