economie cultuur politiek RSS

China rolt buitenlands spionagenetwerk op

Een Chinees staatsburger is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens spionage. Een buitenlandse agent zou meer dan vijftig Chinezen hebben geworven om te spioneren.

Volgens de openbaar aanklager heeft de verdachte 13 militaire documenten die als 'zeer geheim' worden aangeduid en nog eens tien documenten die 'geheim' zijn doorgespeeld aan een buitenlandse spion.

De verdachte heeft bovendien foto's genomen op militaire bases in de zuidelijke provincie Guangdong en daarbij vooral belangstelling gehad voor militaire installaties. Volgens de aanklager vormden de illegale werkzaamheden een 'serieus gevaar' voor China's nationale veiligheid.

 

Chantabel

De verdachte, die alleen met zijn familienaam Li wordt aangeduid, zou in 2011 via sociale media zijn benaderd, melden Chinese media maandag. Op Li's QQ-account meldde zich een 'vrouwelijke vriend' met een verzoek om te linken. De twee stuurden elkaar steeds meer berichten.

Na een maand vertelde het contact dat zij eigenlijk een man was, met de gebruikersnaam Feige (vliegende broeder). Li werd gevraagd of hij in de Nationale Bibliotheek een paar boeken kon lenen die niet voor buitenlanders toegankelijk zijn. Feige was bereid om Li daarvoor een vergoeding te betalen. Volgens de aanklagers was Li vanaf dat moment chantabel en is hij zo steeds verder verward geraakt in het spionagenet.

 

Opdrachtgevers onbekend

Volgens Chinese media heeft Feige in totaal 52 Chinese staatsburgers benaderd voor informatie. Hij zou sinds 2007 actief zijn. Feige gebruikte daarvoor sociale media, de afdeling militaire boeken van een online bookshop en fora voor militaire enthousiastelingen, zoals JSfans. Die worden niet alleen door hobbyisten, maar ook vaak door militairen bezocht die er mooie plaatjes van hun werk uploaden.

De Chinese media melden verder niets over Feige; noch zijn nationaliteit, noch zijn opdrachtgevers, noch of hij vanuit China of vanuit het buitenland werkte. Ook over Li zijn geen details bekendgemaakt, maar gezien zijn toegang tot staatsgeheimen en militaire bases, moet het wel om een militair of ambtenaar van het ministerie van defensie gaan.

 

Geheim

Twee weken geleden publiceerde de Centrale Militaire Commissie een beleidsdocument, met daarin de oproep militaire geheimen beter te bewaken. 

maandag 5 mei 2014


Gerelateerde onderwerpen:

China eist verklaring VS over spionage bij Huawei
'China verdenkt hoogleraar Japan van spionage'
China ziet buitenlandse cyberaanvallen toenemen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder