economie cultuur politiek RSS

Arrestaties aan vooravond Tiananmen-herdenking

Verschillende mensenrechtenactivisten zijn de afgelopen dagen door Chinese autoriteiten aangehouden. Onder hen is de prominente advocaat Pu Zhiqiang.

Afgelopen weekend kwamen zestien activisten bij elkaar in Beijing om het bloedige ingrijpen op 4 juni 1989 te herdenken. Van hen zijn zeker twaalf personen aangehouden, zegt de mensenrechtactivist Hua Ze tegenover Reuters.

Van de twaalf zijn er zes na verhoor vrijgelaten. Zes zitten er nog vast, waaronder Pu Zhiqiang. Zijn arrestatie wordt door andere mensenrechtenactivisten en familieleden bevestigd. Ook zou zijn appartement zijn doorzocht, waarbij zijn computer en mobiele telefoon in beslag zijn genomen.

 

Officieel onderzoek

Pu heeft zich in het verleden meermalen uitgesproken voor een officieel onderzoek naar het neerslaan van de opstand in Beijing en andere steden. Hij wordt beschuldigd van het veroorzaken van onrust, waarop een maximale gevangenisstraf van vijf jaar staat.

De andere vijf aanwezigen die nog vastzitten zijn Hao Jian, hoogleraar, Hu Shigen, schrijver, Xu Youyu, onderzoeker, Liang Xiaoyan, docent, en Li Xuewen, schrijver.

 

Zes arrestaties in Guangzhou

De Britse krant The Telegraph meldt dat ook in Guangzhou zes criticasters zijn gedetineerd. Zij hebben zich uitgesproken voor de vrijlating van Li Weiguo, die is veroordeeld wegens het veroorzaken van onrust, nadat hij een vergunning aanvroeg voor een bijeenkomst om de opstand te herdenken.

Chinese autoriteiten zijn in de hoogste staat van paraatheid: op 4 juni is het 25 jaar geleden dat de grootste opstand in het bestaan van de Volksrepubliek bloedig werd neergeslagen.

 

Lees meer over de herdenkingsbijeenkomst van 16 activisten in Beijing op de site van Wall Street Journal.

dinsdag 6 mei 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Geen vergunning maar cel voor Tiananmen-herdenking
'Chinese journalist vastgezet na boek over Tiananmen'
Tiananmen Moeders zien geen vooruitgang onder Xi

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder