economie cultuur politiek RSS

Journaliste beschuldigd van openbaren staatsgeheim

Gao Yu is formeel aangehouden voor het lekken van een geheim staatsdocument. De Chinese staats-tv toonde donderdag video-opnamen van een politieverhoor waarin zij bekent.

De 70-jarige journaliste Gao Yu is officieel gearresteerd omdat zij in juni 2013 de inhoud van een staatsgeheim heeft doorgespeeld aan een buitenlandse website. Gao werd al op 24 april gedetineerd, maar nu zij officieel is gearresteerd lijkt een rechtszaak dichtbij.

De Chinese staatszender CCTV vertoonde donderdag opnamen van een bekentenis. Gao, gekleed in een oranje gevangenishesje, zegt: “Ik heb de wet overtreden en de belangen van het land geschaad. Dat was ontzettend fout. Ik accepteer oprecht deze les en ik wil bekennen." Op de Chinese tv is het gezicht van Gao onherkenbaar gemaakt, maar in een korte clip op de Engelstalige nieuwszender van CCTV is zij wel herkenbaar in beeld gebracht.

 

Document nummer 9

Onduidelijk is welk staatsgeheim zij precies heeft geopenbaard en bij welke buitenlandse website dat is gebeurd. Het bericht van persbureau Xinhua rept alleen over een document dat na openbaring door verschillende nieuwsorganisaties is geciteerd.

Gao's advocaat, Teng Biao, heeft tegen de BBC gezegd dat hij denkt dat speculaties op het internet dat het om 'Document nummer 9' zou gaan kloppen.

 

Burgerrechten als instrument

Op 19 augustus 2013 maakte The New York Times bekend dat het hogere partijkader een beleidsstuk had ontvangen, waarin de gevaren voor de communistische partij staan opgesomd.

Volgens dit Document nummer 9 zouden buitenlandse mogendheden blijven hameren op burgerrechten om China te destabiliseren, zijn opkomst te vertragen en de eenpartijstaat te ondermijnen. Volgens dit stuk moeten persvrijheid, representatieve democratie en andere burgerrechten niet te snel worden verruimd, omdat China door zijn economische hervormingen de komende jaren kwetsbaar is voor sociale onrust.

 

Eerdere veroordeling

Gao is een veteraan-journaliste die haar hele loopbaan kritisch is geweest op de Chinese overheid en de partij. Ze werd in 1989 gearresteerd nadat ze positief had bericht over demonstranten op het Tiananmenplein.

In 1993 werd ze tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het lekken van staatsgeheimen. Ook na haar pensionering bleef ze actief; ze benaderde westerse nieuwsorganisaties regelmatig met haar mening over veranderingen in China.

 

Meer arrestaties aan vooravond 4 juni

In de aanloop naar de 25ste herdenking van het neerslaan van de grootste opstand in het bestaan van de Volksrepubliek zijn verschillende criticasters gedetineerd. Zo werden begin deze week 12 mensenrechtenactivisten aangehouden die een herdenkingsbijeenkomst in Beijing hadden bijgewoond, waar een oproep aan de overheid werd gedaan om alle gegevens over de opstand te openbaren.

donderdag 8 mei 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Arrestaties aan vooravond Tiananmen-herdenking
Geen vergunning maar cel voor Tiananmen-herdenking
Tiananmen Moeders zien geen vooruitgang onder Xi

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder