economie cultuur politiek RSS

Tangguo

Het Chinese online reisplatform Tangguo heeft sinds mei 2017 een Europees hoofdkantoor in Den Haag.

Tangguo is een grote Chinese website waarop reizen, accommodatie en aanvullende producten zoals autohuur kunnen worden geboekt. Het bedrijf claimt dat 3,5 miljoen Chinese internetgebruikers een account hebben aangemaakt.

Toerisme is een snel groeiende sector in China. Steeds meer Chinezen kunnen het zich veroorloven een buitenlandse reis te maken. Tangguo richt zich daarbij niet op groepsreizen, maar op de groeiende groep jongvolwassen Chinezen die een individuele reis wil samenstellen en boeken.

Vanuit het Nederlandse kantoor worden vooral bedrijven geworven om hun aanbod op Tangguo aan het Chinese publiek te verkopen. Maar Tangguo opent ook een Engelstalige website om toeristen buiten China te servicen. Tangguo wordt gefinancierd door het Chinese Tojoy-investeringsfonds.

De naam Tangguo is een woordgrapje; in het Chinees betekent het snoep, maar je spreekt het uit als Tango.

FN Steel

De leverancier van staaldraad FN Steel in Alblasserdam is sinds februari 2020 onderdeel van de Chinese staalgigaant Jingye. Het Nederlandse bedrijf maakt deel uit van het noodlijdende British Steel, dat door de Chinezen is opgekocht.

Lees verder

Cycle Link Europe

In Rotterdam staat het Europese hoofdkantoor van Cycle Link. Dit Chinese bedrijf is een grote inkoper van oud papier en nam ook het Nederlandse handelsbedrijf in oud-papier en kunststoffen WPT in Winschoten over.

Lees verder

Ausnutria Hypocra

In 2011 neemt het Chinese zuivelconcern Ausnutria een belang in zijn Nederlandse branchegenoot Hypocra. Vier jaar later ontstaat er één bedrijf dat kindervoeding van koeien- en geitenmelk over de hele wereld verkoopt. Maar vooral in China.

Lees verder

Alibaba

De Chinese internetgigant Alibaba heeft sinds mei 2016 een verkoopkantoor voor de Benelux in Amsterdam. Ook wordt de mogelijkheid een distributiecentrum in Nederland te vestigen onderzocht.

Lees verder

Cosco

Het Chinese staatsbedrijf Cosco is een van de grootste containervervoerders ter wereld. Het bedrijf heeft een kantoor in Rotterdam en een minderheidsbelang in de Euromax-containerterminal.

Lees verder

Hikvision

Hikvision is een grote Chinese fabrikant van bewakingsapparatuur. In Hoofddorp staat de Europese hoofdvestiging van het bedrijf.

Lees verder

ZTE

De Chinese producent van telecommunicatie-apparatuur heeft sinds 2005 een vestiging in Den Haag.

Lees verder

ZPMC Netherlands

ZPMC is een Chinese leverancier van staalconstructies. Sinds 2015 staat het Europese hoofdkantoor in Rotterdam.

Lees verder

DJI

Da Jiang Innovation is een Chinese fabrikant van drones. Het bedrijf heeft een Europees hoofdkantoor en distributiecentrum in Barendrecht.

Lees verder

Tongrentang

De Chinese fabrikant van traditionele medicatie Tongrentang heeft zijn Europese hoofdkantoor in Den Haag gevestigd. Een van de grootaandeelhouders in Tongrentang is tevens eigenaar van Kruidvat, Trekpleister en ICI Paris.

Lees verder

Vivat

De Chinese verzekeraar Anbang heeft in februari 2015 het verzekeringsbedrijf Vivat van SNS bank overgenomen. Daardoor zijn bekende merknamen als Zwitserleven, Hooge Huys, Axa, Winterthur en Route Mobiel in Chinese handen gekomen.

Lees verder

RF Power

RF Power is een Nederlands bedrijf dat computerchips maakt voor mobiele zendmasten. Het bedrijf werd in mei 2015 overgenomen door de Chinese investeerder Jianguang.

Lees verder

Shanghai Freemen

Shanghai Freemen Life Sciences heeft zijn Europese hoofdkantoor in Den Haag gevestigd. Het bedrijf levert halffabrikaten voor de farmaceutische, voedsel- en cosmetische industrie.

Lees verder

Nedschroef

Het Brabantse Nedschroef wordt in mei 2014 overgenomen door de Shanghai Prime Machinery Company. Schroeven, bouten en moeren mogen dan centenbusiness zijn; er gaan er wel een kleine 2.000 in iedere auto die van de productieband loopt.

Lees verder

Nidera

Het handelshuis Nidera koopt en verkoopt agrarische producten over de hele wereld. Het Chinese staatsbedrijf Cofco heeft het bedrijf volledig overgenomen.

Lees verder

Yili Group

Het Chinese zuivelconcern Yili heeft een onderzoekscentrum op de Wageningen Campus. Er doen tien mensen onderzoek naar productiemethoden van melk en voedselveiligheid.

Lees verder

Darwind

Darwind is een Nederlands bedrijf dat windturbines voor op zee bouwt. Na een faillissement werd het bedrijf in 2009 overgenomen door het Chinese XEMC.

Lees verder

GINAF

De Veenendaalse vrachtwagenfabrikant GINAF ging in 2011 failliet. Maar dankzij het Chinese CHTC kon dit bijzondere Nederlandse maakbedrijf een doorstart maken.

Lees verder

TIP Trailer Service

TIP Trailer Services is de grootste verhuurder van vrachtwagenopleggers in Europa. In oktober 2013 is het bedrijf overgenomen door HNA Group uit Beijing.

Lees verder

BYD Europe

In Rotterdam is het Europese hoofdkantoor van BYD. Het bedrijf verwacht binnen afzienbare tijd een busfabriek in Europa te bouwen.

Lees verder

V-Field Agro-Tech

Het Chinese bedrijf V-Field Agro-Tech, gespecialiseerd in de uitwisseling van kennis op het gebied van land- en tuinbouw, vestigde zich in mei 2013 in Den Haag.

Lees verder

Inalfa

Inalfa is een fabrikant van schuifdaken voor de autoindustrie. Het bedrijf uit Venray werd in 2011 overgenomen door het Chinese bedrijf Beijing Hainachuan Automotive Parts (BHAP).

Lees verder

AVR

AVR, de grootste Nederlandse afvalverwerker, wordt waarschijnlijk overgenome door een consortium onder leiding van Cheung Kong Infrastructure. Met de overname is 943,7 miljoen euro gemoeid.

Lees verder

ICBC Amsterdam

De Industrial en Commercial Bank of China of kortweg ICBC is de grootste bank ter wereld. Het bedrijf heeft ook twee vestigingen in Nederland.

Lees verder

Bank of China Rotterdam

Eén van de vier grote staatsbanken in China heeft vestigingen in 32 landen, waaronder ook in Nederland, namelijk in Rotterdam.

Lees verder

A.S. Watson

De grootste retailorganisatie in de Benelux is eigenaar van oer-Hollandse winkelmerken als Trekpleister, Kruidvat en ICI Paris.

Lees verder

Europe Container Terminals ECT

De grootste containerterminal in de Rotterdamse haven is in handen van een conglomeraat uit Hong Kong.

Lees verder

Lenovo

Waarschijnlijk een van de weinige Chinese merken die Nederlandse consumenten ook kennen. Grootspeler op de markt van pc's en tablets.

Lees verder

Huawei

Een grote Chinese leverancier van producten en diensten voor de telecom- en ict-branches. Heeft in Nederland een trainingscentrum, een logistiek knooppunt, sinds september 2013 ook een demonstratiecentrum voor de zakelijke markt in Amstelveen en in maart 2014 kwam daar een kantoor in Voorburg bij. 

Lees verder

#BLOGAAP