economie cultuur politiek RSS

Chinese leger wil graag beter opgeleide rekruten

Het Volksbevrijdingsleger gaat hogeropgeleiden 15 procent meer betalen. Het past in de transformatie van een omvangrijk leger naar een hightech krijgsmacht.

Met 2,3 miljoen mannen en vrouwen onder de wapenen, heeft China het grootste leger ter wereld. Maar in de moderne oorlogsvoering gaat het niet om kanonnenvlees. Het nieuwe krijgsbedrijf draait in toenemende mate om hightech-wapensystemen en cyberwarfare.

Om te kunnen concurreren met het bedrijfsleven, heeft het Volksbevrijdingsleger besloten de arbeidsvoorwaarden voor hogeropgeleiden te verbeteren. Rekruten die een opleiding aan een hogeschool of universiteit hebben afgerond gaan 10.000 yuan per jaar (1.200 euro) meer verdienen. Hun startsalaris begint voortaan bij 79.500 yuan (9.540 euro). Ook de vergoedingen voor hun familie en voor studiekosten worden verhoogd.

 

Te kort, te dik en een bril

Eerder deze maand maakte het ministerie van defensie al bekend dat het de toelatingseisen voor soldaten versoepelt, zoals de minimum lengte, maximum gewicht en gezichtsvermogen. Die waren wel van belang voor zandhazen, maar niet voor soldaten die de hele dag achter een beeldscherm zitten.

Het aantal rekruten zonder vervolgopleiding dat wordt toegelaten wordt teruggebracht, ten gunste van nieuwe soldaten met een bul op zak. In vier grote steden Beijing, Tianjin, Shanghai en Chongqing worden alleen nog maar afgestudeerden aangenomen.

 

Achterstand inlopen

Militaire analisten schatten de slagkracht van het Chinese leger relatief laag in, omdat het leger weliswaar groot, maar ouderwets is. Een groeiend defensiebudget wordt gebruikt om die achterstand in te lopen. Landen als Rusland hebben hun terughoudendheid opgegeven om moderne defensietechnologie, zoals stealth-vliegtuigen en stille onderzeeërs, aan China te verkopen.

Dat de Chinese defensie-industrie onmiskenbaar vorderingen maakt, bleek vorig jaar oktober. Toen won CPMIEC de openbare inschrijving voor de levering van een verdedigingssyteem tegen inkomende raketten en vliegtuigen aan (Navo-partner) Turkije. Met de opdracht is 4 miljard dollar gemoeid (3,2 miljard euro). Het Chinese staatsbedrijf versloeg daarmee een Amerikaanse tender van Raytheon en Lockheed Martin, een Frans-Italiaans consortium en een Russisch defensiebedrijf

zaterdag 28 juni 2014


Gerelateerde onderwerpen:

'Defensie-uitgaven China hoger dan gedacht'
VS bezorgd over Chinese wapens voor Turkije
Veiligheidsraad is bang voor bedreigingen van buitenaf

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder