economie cultuur politiek RSS

Veiligheidsraad is bang voor bedreigingen van buitenaf

De te vormen Nationale Veiligheidsraad waartoe de communistische partij besloten heeft, zal zich richten op onconventionele bedreigingen van de Chinese staat. Pogingen vanuit het westen om China te beïnvloeden horen daar ook bij.

De nieuwe Nationale Veiligheidsraad is nodig omdat het bestaande veiligheidsapparaat niet is toegerust op nieuwe, gecompliceerde en onderling verbonden bedreigingen. Dat schrijft Dong Fangbin, kolonel van het Volksbevrijdingsleger en verbonden aan de Nationale Defensie Universiteit, in het dagblad van de partijschool.

Dong definieert vijf bedreigingen waarmee de raad zich bezig zal gaan houden: extremistische krachten, controle van het internet, ideologische strijd, ideologische uitdagingen vanuit het westen en een combinatie van traditionele en nieuwe veiligheidsproblemen.

 

Cultureel imperialisme

Opvallend is dat Dong buitenlandse beïnvloeding noemt als een van de grootste veiligheidsproblemen van China. Hij constateert dat het westen zijn ideologie probeert op te dringen aan de rest van de wereld. Dat gebeurt ook door cultureel imperialisme, bijvoorbeeld door films en tv-series die de opinievorming van jongeren beïnvloeden.

Dong wijst er in het artikel op dat buitenlandse krachten zich actief bemoeien met binnenlandse kwesties in andere landen. Ze maken daarbij volop gebruik van internet en sociale media. "Westerse landen zoals de VS gebruiken het internet om invloed uit te oefenen op China, en we zijn niet klaar om deze uitdaging aan te gaan", schrijft Dong in het artikel waaruit South China Morning Post citeert.

 

Russisch voorbeeld

Volgens de hoge militair zal de raad worden gevormd naar Russisch voorbeeld. Daar wordt over de veiligheid geadviseerd door een groep van ministers. De uitvoering ligt bij bestaande veiligheidsdiensten.

De communistische partij besloot in november tot de instelling van een Nationale Veiligheidsraad die direct onder China's politieke top zou vallen. In april liet de politieke top een document uitgaan naar het partijkader waarin wordt gewaarschuwd voor westerse democratische idealen die de alleenheerschappij van de communistische partij ter discussie stellen. Volgens Document nummer 9 zijn die niet per definitie beter dan het politieke systeem van China. 

woensdag 15 januari 2014


Gerelateerde onderwerpen:

'Media moeten publieke opinie beter sturen'
'China bemoeit zich actief met media in het buitenland'
Definitieve hervormingsagenda gepubliceerd

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder