economie cultuur politiek RSS

China moet zuiniger met energie omgaan

De Chinese energieconsumptie mag de komende zes jaar met 3,5 procent per jaar groeien, terwijl de groeiprognoses van de economie hoger zijn. Verder moet de afhankelijkheid van kolen worden afgebouwd.

Minder steenkool, meer schone energievormen en minder afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers. Het staat allemaal in een strategisch plan voor energie-ontwikkeling dat het Chinese kabinet woensdag presenteerde.

Het belangrijkste punt is dat China zijn honger naar energie wil matigen. Volgens de planners mag China jaarlijks maximaal een equivalent van 4,8 miljoen ton steenkool aan energie gebruiken. Om dit plafond niet te doorbreken, kan het energiegebruik de komende jaren met gemiddeld 3,5 procent stijgen. De verwachte economische groei is echter twee keer zo hoog. Efficiëntie en energiebesparing zijn dus noodzakelijk.

 

Minder steenkool

Vanwege de milieulasten wil de Chinese overheid zijn afhankelijkheid van steenkool afbouwen van 67 procent van zijn energiemix nu, tot 62 procent in 2020. De planners hebben een plafond ingesteld van 4,2 miljoen ton steenkool per jaar. Dat betekent echter niet dat er per saldo minder steenkolen worden verbrand; het is altijd nog 17 procent hoger dan de consumptie van kolen in het afgelopen jaar.

Om toch over voldoende brandstof te beschikken, wordt zwaar ingezet op uitstootloze energiebronnen als kernenergie, waterkracht, wind en zon. Het aandeel moet stijgen van ongeveer 10 procent in 2013 tot 15 procent in 2020. Volgens het plan wordt ook gas belangrijker in de Chinese energiemix. Het aandeel moet stijgen van ongeveer 7 procent nu naar 10 procent over zes jaar.

 

Eigen energie eerst

Opvallend is dat het kabinet wil dat China niet te afhankelijk wordt van buitenlandse leveranciers. In 2020 moet China in 85 procent van zijn eigen energiebehoefte kunnen voldoen.

Om daarin te slagen wil China flink investeren in schaliegas. Opvallend is wel dat de verwachte opbrengst voor de komende zes jaar naar beneden is bijgesteld. De Chinese bodem bevat de grootste aangetoonde reserves van schaliegas ter wereld, maar de winning is vooralsnog problematisch.

 

Potentiële bron van spanning

De plannenmakers denken tenslotte ook dat de winning van olie en gas uit de zeebodem flink kan worden opgevoerd. Het rapport noemt de Bohai Zee (tussen China en het Koreaanse schiereiland) en de Oost- en Zuidchinese-Zeeën.

Voor wat betreft de territoriale wateren en de exclusieve economische zone kan dat zeker. Maar het kan eenvoudig tot spanningen met buurlanden leiden in betwiste wateren. Toen dit voorjaar een Chinees platform proefboringen deed in de Zuidchinese-Zee, leidde dat tot grote diplomatieke spanningen met Vietnam. De emoties liepen zo hoog op dat bij demonstraties Chinese bedrijven in brand werden gestoken. China kan dat omzeilen door samen met de landen in de regio de zeebodem te exploiteren.

 

Grootgebruik

China gebruikt relatief veel energie. De Volksrepubliek consumeert 21,5 procent van alle energie in de wereld, maar is goed voor 12,3 procent van de totale economische productie.

Een Engelstalige samenvatting van het plan staat op de site van Xinhua.

donderdag 20 november 2014


Gerelateerde onderwerpen:

China gaat vervuiling verplaatsen naar het buitenland
China haalt VS in als grootste oliegebruiker
'670.000 voortijdige doden door stoken van steenkool'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder