economie cultuur politiek RSS

China zet mes in 'vulgaire internetcultuur'

Alleen wie zich onder zijn eigen naam heeft geregistreerd, mag nog op het internet zijn mening geven. De Chinese overheid beperkt bovendien het gebruik van aliassen van internetgebruikers. Je voordoen als een bekend persoon of bedrijf wordt verboden.

De 649 miljoen Chinese internetgebruikers die online hun mening willen geven, moeten zich onder hun eigen naam bij hun provider hebben geregistreerd om te kunnen bloggen, participeren op fora of reageren op andermans artikelen. De nieuwe regels worden op 1 maart effectief, maakte China's internettoezichthouder donderdag bekend.

Het staat internetgebruikers nog wel vrij om een alias als gebruikersnaam te hanteren, zolang de provider maar weet aan wie het account toebehoort. Maar je ten onrechte voordoen als een bestaand persoon of bedrijf wordt verboden. Ook gebruikersnamen die verwijzen naar illegale activiteiten zoals gokken, drugshandel en prostitutie zijn voortaan taboe, evenals namen die verwijzen naar geweld, haat of discriminatie. De internetproviders moeten toezien op de nieuwe regels.

 

Inbreuk van rechten of bescherming daarvan

De regels zijn volgens de internettoezichthouder nodig om de 'gebruikersnaamchaos' en een 'vulgaire internetcultuur' tegen te gaan. "Sommige gebruikers doen zichzelf voor als overheids- of nieuwsorganisatie om valse informatie te verspreiden. Sommige gebruikersnamen en avatars verpreiden obsceniteit en pornografisch materiaal of zijn bedoeld om seksuele diensten aan te bieden. En sommigen verspreiden informatie over geweld, gokken en drugsgebruik door middel van hun gebruikersnaam", aldus een verklaring van de toezichthouder.

Volgens het hoofd van China's internetadministratie, Xu Feng, zijn de maatregelen geen beperking van de meningsuiting. "Dit beperkt hun mogelijkheden niet. Integendeel, dit beschermt de rechten van iedereen op het internet", aldus Xu.

 

Tweede poging

Het is de tweede keer dat Chinese autoriteiten de teugels voor internetgebruikers aantrekken. In 2012 werd ook al verordonneerd dat gebruikers zich alleen nog maar onder hun werkelijke naam konden registreren. Deze regels konden echter in de praktijk niet worden afgedwongen.

Critici vrezen dat de maatregel niets te maken heeft met misleidende accountnamen, maar met de wens van de Chinese overheid de identiteit van alle internetgebruikers te kunnen achterhalen.

 

Meer lezen over controle van het internet in China? Lees dan ook mijn column op de site van Elsevier.

donderdag 5 februari 2015


Gerelateerde onderwerpen:

In China zijn nu 648 miljoen mensen online
Geschrapt tv-drama maakt miraculeuze comeback
Tencent sluit honderden accounts

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder