economie cultuur politiek RSS

'Hoge militair gaf informatie aan rebellen Birma'

Een Chinese generaal-majoor die wordt beschuldigd van fraude, zou in werkelijkheid uit zijn functie zijn gezet omdat hij staatsgeheimen heeft doorgespeeld aan rebellen in Birma. De Birmese overheid beschuldigt China al langer van heimelijke steun aan opstandelingen.

Huang Xing werd vorige week officieel beschuldigd van het verduisteren van één miljoen yuan (140.000 euro). Maar volgens de in Hong Kong verschijnende South China Morning Post is de beschuldiging een stok om de hond mee te slaan. In werkelijkheid zou Huang in 2009 militaire informatie hebben doorgespeeld aan een groep etnisch Chinese rebellen in de Noordelijke Birmese regio Kokang.

Volgens SCMP is Huang een wetenschapper in dienst van het leger en bezette hij bij de Chinese Academie van Militaire Wetenschappen geen functie waarin hij eenvoudig kon frauderen of steekpenningen aannemen. Bronnen melden de krant dat Huang in werkelijkheid een politieke fout heeft gemaakt door opstandelingen in het buurland te helpen. De Chinese overheid zou in verlegenheid zijn gebracht en daarom Huang straffen onder het voorwendsel dat hij corrupt zou zijn.

 

Onrust aan de grens

Het is onbekend welke staatsgeheimen Huang zou hebben gelekt. In 2009 laaide het geweld in Birma op. Mogelijk heeft Huang inlichtingen over het Birmese leger aan rebellen verstrekt. Het is medewerkers van het Volksbevrijdingsleger verboden zonder voorafgaande toestemming contact te hebben met buitenlandse militairen.

De zaak komt op een moment dat het opnieuw onrustig is in Noord-Birma. De afgelopen weken zijn duizenden Birmese vluchtelingen de Chinese grens overgestoken. Ze zijn op de vlucht voor geweld in de noordelijke regio Kokang, waar het leger slaags is geraakt met strijders van de Nationaal Democratische Alliantie van Birma.

 

Smokkel

China heeft de regering van Birma opgeroepen de orde en stabiliteit in de grensregio te herstellen langs de weg van vredesonderhandelingen. Maandag kwamen diplomaten van beide landen bij elkaar om over de vluchtelingenproblematiek te spreken.

De Birmezen hebben het Chinese leger er herhaaldelijk van beschuldigd dat het communistische opstandelingen steunt en traint. China ontkent dat, maar Radio Free Asia meldt dat Chinese burgers medicijnen en andere goederen naar de opstandelingen in Birma smokkelen.

 

Burgeroorlog

In Birma is een slepende burgeroorlog aan de gang. In 1989 viel de Communistische Partij van Birma uit elkaar in verschillende facties, waarvan de Nationaal Democratische Alliantie van Birma er een is. In 2009 waren de gevechten zo hevig dat tienduizenden Birmese vluchtelingen de Chinese grens overstaken. China ziet dat niet graag opnieuw gebeuren.

In de noordelijke grensregio zijn veel Chinese gelukszoekers aanwezig, die er naar jade of robijn zoeken, teakhout kappen of drugs en mensen smokkelen. Vorige maand werden ongeveer honderd Chinezen door Birma preventief vastgezet in Kachin, toen zij terecht waren gekomen in een treffen tussen het leger en een andere strijdgroep, het Kachin Onafhankelijkheidsleger.

maandag 9 maart 2015


Gerelateerde onderwerpen:

China wil rust en orde aan Birmese grens
Bende mensensmokkelaars opgerold
Happy Hour voor drugshandelaren in Zuidoost-Aziƫ

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder