economie cultuur politiek RSS

China bouwt aan relaties met niet-westerse landen

President Xi Jinping heeft de topconferenties met de BRICS-landen en de Shanghai Samenwerkingsorganisatie gebruikt om China's invloed in niet-westerse landen verder uit te breiden. De slotverklaring van de SSO sprak nadrukkelijk van een multipolaire wereld.

Drie dagen lang waren in het Russische Ufa de regeringsleiders van zowel de BRICS-landen als de Shanghai Samenwerkingsorganisatie (SSO) bij elkaar. De BRICS-landen kwamen overeen nauwer samen te werken. Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika gaven een definitief akkoord voor een Nieuwe Ontwikkelingsbank, die met een kapitaal van 50 miljard dollar investeringen in ontwikkelingslanden moet financieren.

Besloten werd de bank in Shanghai te vestigen en de Indiase bankier Kundapur Vaman Kamath is benoemd als de eerste president van de bank. De landen kwamen overeen dat de Nieuwe Ontwikkelingsbank nauw moet samenwerken met de Wereldbank en de Aziatische Infrastructuur Investeringsbank AIIB. De Brics-landen zijn het bovendien eens over een een noodfonds dat valutaschommelingen moet voorkomen. President Xi riep de Brics-landen opnieuw op om op het wereldtoneel samen op te trekken en zo hervormingen van bestaande instituties zoals het IMF en de VN-veiligheidsraad af te dwingen.

 

Internationale relevantie

De SSO-landen accepteerden India en Pakistan als lid. Daarmee neemt de internationale relevantie van de SSO aanmerkelijk toe. De Indiase premier Modi en zijn Pakistaanse ambtsgenoot Nawaz Sharif spraken de wens uit de ijzige banden tussen beide landen te ontdooien. Modi is voor een bezoek aan Pakistan uitgenodigd.

De acceptatie van kandidaat-lid Iran is opgeschort totdat een akkoord over het nucleaire programma is gesloten. Wit-Rusland is als kandidaat-lid aanvaard en zit nu met Mongolië in de wachtkamer voor lidmaatschap. Naast Turkije zijn ook Azerbeidzjan, Armenië, Cambodja en Nepal toegelaten als waarnemer van de SSO.

 

Multipolaire wereld

De SSO-landen kwamen verder overeen de Afghaanse regering te steunen om dit land te stabiliseren. Ook de SSO is van plan zijn stem op het wereldtoneel te doen gelden. "De ontwikkeling van de SSO komt op een moeilijk moment in de ontwikkeling van internationale relaties en bij de opkomst van een multipolaire wereld", staat in de eindverklaring die vrijdag werd vrijgegeven. "Deze processen gaan samen met groeiende uitdagingen en bedreigingen van de veiligheid, die daarmee onzekerheid en instabiliteit in verschillende regio's in de wereld veroorzaken."

China en in mindere mate Rusland proberen te bouwen aan internationale organisaties die een alternatief vormen voor bestaande door het westen gedomineerde instituties. In de Bricslanden woont 40 procent van de wereldbevolking en samen zijn de vijf landen goed voor 20 procent van alle productie in de wereld. Als Iran toetreedt tot de SSO zijn in deze organissatie de landen verenigd die samen de helft van de wereldbevolking huisvesten en die samen goed zijn voor ongeveer een vijfde van alle productie van olie en gas.

 

Meer lezen over hoe China bouwt aan een nieuwe wereldorde? Lees dan ook de column die ik schreef voor Elsevier.

zaterdag 11 juli 2015

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Niet-westerse top bijeen in Rusland
Xi: 'BRICS-landen moeten politiek samen optrekken'
Xi: 'regionale veiligheid zelf oplossen'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder