economie cultuur politiek RSS

'China frustreert vredesonderhandelingen Birma'

De Chinese overheid heeft Birmese rebellengroepen overtuigd niet in te stemmen met een vredesakkoord. Die beschuldiging uit het Birmese Vredescentrum, dat de onderhandelingen leidde.

De speciale gezant van de Chinese overheid voor Birma, Sun Guoxiang, heeft tenminste twee groepen opstandelingen ertoe bewogen af te zien van een akkoord dat een einde moet maken aan de Birmese burgeroorlog. Dat zegt Min Zaw Oo, bemiddelaar van het Birmese Vredescentrum, vrijdag tegenover Reuters.

Volgens het vredescentrum heeft China het United Wa State Army en de Kachin Independence Organisation onder druk gezet om niet te tekenen. Uiteindelijk hebben acht van vijftien rebellengroepen hun handtekening voor een staakt-het-vuren gezet.

 

Westerse waarnemers

De reden van China's bemoeienis ligt, volgens Min Zaw Oo, in de afspraak dat waarnemers uit Japan en andere westerse landen op naleving van het akkoord zullen toezien. Bovendien zou China bang zijn invloed in Birma te verliezen. "China zegt dat het stabiliteit wil. Maar tegelijkertijd wil ze invloed uitoefenen op groepen aan de Chinese grens", aldus Min Zaw Oo.

De Chinese overheid heeft zijn beschuldigingen ontkent. "China heeft alle partijen in Birma consequent gesteund hun meningsverschillen door vredesonderhandelingen op te lossen, zodat er zo snel mogelijk een staakt-het-vuren kan worden getekend", aldus Hong Lei, woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse Zaken.

 

Grensincidenten

In Birma woedt al tientallen jaren een burgeroorlog. Birma beschuldigt China er regelmatig van etnisch Chinese groepen in het noorden te steunen. De Birmese regering is economisch zeer afhankelijk van China, maar zocht de afgelopen jaren toenadering tot de VS.

Bij een offensief van het Birmese regeringsleger werd dit voorjaar regelmatig de Chinese grens geschonden. Bij een vergissingsbombardement kwamen vijf Chinese landarbeiders om en enkele malen vielen artilleriegranaten aan de verkeerde kant van de grens. China stuurde toen het Volksbevrijdingsleger naar het zuiden om de grens te bewaken en dreigde met een 'beslissende tegenactie'.

vrijdag 9 oktober 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Birma en China onderzoeken bombardement
'Hoge militair gaf informatie aan rebellen Birma'
China wil rust en orde aan Birmese grens

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder