economie cultuur politiek RSS

Politieke top China bijeen voor vijfjarenplan

In Beijing is maandag het vijfde plenum van de communistische partij bijeengekomen. Vier dagen lang praat China's politieke top over hervormingen voor de komende jaren en hoe de economische tegenwind te doorstaan.

Meer dan 350 van China's machtigste partijleden sluiten zich vier dagen op in het Jingxi Hotel om over het sociale en economische beleid van de Volksrepubliek te beslissen. Het gaat om de 205 vaste leden van het Centraal Comité en hun plaatsvervangers die eens per jaar in een zogeheten plenum bij elkaar komen.

Bovenaan de agenda staat het vaststellen van het dertiende vijfjarenplan voor de periode 2016-2020. Het is het eerste masterplan voor het Chinese beleid van de huidige generatie leiders. Analisten kijken reikhalzend uit naar het plan. Niet alleen vanwege de kwantitatieve doelstellingen, maar ook of China het pad van economische hervormingen doorzet: meer markt, minder overheid.

 

Hervormingsagenda

China's economie zit in een transitiefase. De traditionele groeimotoren zijn de afgelopen jaren export en binnenlandse investeringen in onroerend goed en infrastructuur geweest. Die aanjaagfunctie moet worden overgenomen door binnenlandse consumptie, de dienstensector en de instroom van buitenlands kapitaal.

President Xi Jinping heeft eerder gezegd dat 'er geen weg terug is' voor deze transitie. Monetaire maatregelen, zoals we die de afgelopen maanden hebben gezien, zijn onvoldoende om de economische motor aan de gang te houden. De vraag is hoe voortvarend de Chinese leiders structurele hervormingen doorvoeren die noodzakelijk zijn. Meer ruimte voor de private sector die voor banen moet zorgen, sanering van sectoren met overcapaciteit, afbouw van de bevoorrechte positie van staatsondernemingen en meer vrijheid voor buitenlandse bedrijven die in China zaken willen doen zijn noodzakelijk. Maar deze maatregelen stuiten ook binnen de partij op tegenstand.

 

Groeidoelstelling

De verwachting is dat opnieuw voor lagere groeidoelstellingen wordt gekozen, zo rond de 6,5 procent. Premier Li Keqiang nam daarop afgelopen weekeinde een voorschot door tijdens een toespraak voor de partijschool te zeggen dat China's groeidoelstelling van 7 procent voor 2015 'niet in steen is gehouwen'.

Binnen China wordt kritisch naar het nieuwe vijfjarenplan gekeken, omdat het behalen van de eeuw-doelstellingen in het geding zijn. De communistische partij heeft beloofd dat bij zijn eeuwfeest in 2021 het leven van alle Chinezen moet zijn verbeterd. Het doel is dat de inkomens en het bruto nationaal product in 2020 zijn verdubbeld ten opzichte van 2010. Als dat niet lukt betekent dat gezichtsverlies voor de partij.

 

Stoelendans

De plenumvergaderingen zijn besloten en de agenda is geheim. Slechts enkele streng geselecteerde journalisten van staatsmedia zijn bij de beraadslagingen aanwezig. Pas in de loop van donderdag wordt een communiqué verwacht met de belangrijkste uitkomsten. Naar verwachting zal er worden besloten over majeure hervormingen en kleine wijzigingen, zoals het aantal verplichte vrije dagen.

Interessant is bovendien de stoelendans die in de partijtop aan de gang is. Tijdens het plenum zal over een aantal benoemingen worden beslist. Het is interessant om te volgen of president Xi er in slaagt medestanders op sleutelposities benoemd te krijgen. Ook wordt er mogelijk beslist om de regels over pensionering van partijleiders te wijzigen, waardoor een aantal getrouwen langer kan aanblijven.

maandag 26 oktober 2015

Gerelateerde personen:

Xi Jinping
Li Keqiang

Gerelateerde onderwerpen:

Centrale bank verlaagt rente; optimistisch over groei
Derde kwartaal zwakste sinds 2009
Plenum besluit tot socialistische hervorming van recht

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder