economie cultuur politiek RSS

President Xi komt plooien gladstrijken in Vietnam

De Chinese president Xi Jinping is donderdag in Hanoi aangekomen voor een tweedaags bezoek aan Vietnam. Hoewel de yuans zullen rollen, is het nodige repareerwerk aan de relatie noodzakelijk.

Xi zal in Hanoi iedereen ontmoeten die er toe doet, zoals de Vietnamese president Truong Tan Sang, premier Nguyen Tan Dung en partijleider Nguyen Phu Trong. Op vrijdag zal de Chinese leider het Vietnamese parlement toespreken.

Voor de bühne zal de nadruk liggen op de 'kameraadschappelijke en broederlijke vriendschap' tussen de buurlanden, zoals het Chinese staatspersbureau Xinhua benadrukt. En hoewel Xi's komst gepaard gaat met het tekenen van overeenkomsten over onderwijs, cultuur en handel, staan er achter de schermen pittige gesprekken op de agenda.

 

Protestdemonstraties

Het wantrouwen tussen beide landen is groot. Vietnam en China hebben overlappende claims in de Zuidchinese-Zee. Dat is al decennia zo, maar nu de Chinezen steeds actiever worden gaan in Hanoi alarmbellen af. Chinese kustwachtschepen verjagen regelmatig Vietnamese vissers uit wateren waarvan Hanoi vindt dat die tot Vietnam behoren.

Dieptepunt waren de proefboringen van een Chinees olieplatform in omstreden gebied in de zomer van 2014. Het leidde tot heftige anti-Chinese rellen in Vietnam, waarbij voor miljoenen euro's schade aan Chinese fabrieken werd toegebracht en tenminste vier Chinezen werden doodgeslagen. De publieke opinie ten opzichte van de noordelijke grote broer is extreem negatief, terwijl Vietnamezen steeds positiever denken over de voormalige aartsvijand Amerika. Ook in de aanloop naar Xi's bezoek waren er enkele kleine protestdemonstraties tegen zijn komst.

 

Kiloknallers

Andersom begrijpt Beijing niet goed waarom de communistische broeders in Vietnam zich van hen afwenden. Vietnam is economisch sterk afhankelijk van China, maar zoekt politiek steeds meer toenadering tot de VS, India, Japan, Australië en de landen van de associatie van Zuidoost-Aziatische landen ASEAN. China legt dat uit als een poging om de Volksrepubliek te isoleren.

Ook kocht Vietnam in Rusland zes moderne onderzeeërs van de Kilo-klasse. Zij zijn stil en moeilijk op te sporen en kunnen in geval van een conflict de Chinese marine gevoelige klappen toebrengen.

 

Historische ontmoeting

Hoewel beide landen de relatie willen normaliseren, ligt het niet in de lijn der verwachting dat over de gevoelige territoriale kwestie besluiten worden genomen. China zal de nadruk leggen op de historische vriendschap en de noodzaak samen op te trekken, maar zal geen millimeter bewegen als het om de Chinese aanspraken op de Zuidchinese-Zee gaat.

Xi verblijft al met al zo'n 24 uur in Vietnam. Dan reist hij door naar Singapore. Daar staat onder meer een bij voorbaat al historische ontmoeting met de Taiwanese president Ma Ying-jeou op de agenda. Het is de eerste maal sinds het uitroepen van de Volksrepubliek in China en de Chinese republiek in Taiwan dat de leiders van deze landen elkaar ontmoeten.

donderdag 5 november 2015

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Vietnam gaat competitie met China onderwater aan
Vietnam gaat schade betalen na anti-Chinese rellen
Japan schenkt marineschepen aan Vietnam

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder