economie cultuur politiek RSS

Ambtenaar moet het kalm aan doen met belastinggeld

Chinese overheidsambtenaren mogen dit jaar vijf procent minder uitgeven aan persoonlijke onkosten, zoals auto's, reizen en diners. De maatregel volgt op het bericht dat belastinginkomsten tegenvallen.

De economische groei van China stagneert en dat betekent dat ook de belastinginkomsten teruglopen. Het ministerie van financiën noteerde in de eerste vijf maanden van dit jaar slechts 0,1 procent meer opbrengsten in de boeken, waar op 7 procent was gerekend. Om de begroting te halen, zou de rest van het jaar 11,4 procent meer belastinggelden binnen moeten komen.

Ambtenaren moeten nu de broekriem aanhalen. Daar valt ook wel wat te halen, want het overheidsbudget voor persoonlijke onkosten bedraagt dit jaar bijna 8 miljard yuan (bijna een miljard euro). Dat geld wordt besteed aan bijeenkomsten, lunches, diners, buitenlandse reizen, mobiele telefoons en dienstauto's. Een bezuiniging van 5 procent zou dus 400 miljoen yuan (48 miljoen euro) opleveren.

 

Soberheid als goed voorbeeld

Zowel president Xi Jinping als premier Li Keqiang hebben dit jaar al meerdere malen gezegd dat de overheid soberheid moet nastreven. Partijleden moeten het goede voorbeeld geven. China ergert zich in toenemende mate aan de machtigste klasse die zich veel denkt te kunnen permitteren.

Hoge partijfunctionarissen lijken de afgelopen maanden al te anticiperen op strengere partijregels. Exclusieve restaurants en verkopers van luxeartikelen als duurdere auto's en horloges klagen dat de omzetten teruglopen. Daarentegen melden cateraars toenemende vraag naar catering aan huis.

maandag 8 juli 2013

Gerelateerde personen:

Xi Jinping
Li Keqiang

Gerelateerde onderwerpen:

Xi wil bezem door communistische partij
Corruptiebestrijders moeten schaar in VIP-kaart zetten
Seksschandaal leidt tot val van lokale partijbonzen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder