economie cultuur politiek RSS

China brengt oud-topmilitair voor rechter

Aanklagers van het leger zijn klaar met hun corruptie-onderzoek naar Guo Boxiong en brengen zijn zaak voor de krijgsraad. Guo was tot drie jaar geleden de hoogste militair van het Volksbevrijdingsleger.

Guo Boxiong wordt ervan verdacht zijn positie te hebben misbruikt om officieren promotie of overplaatsing te gunnen in ruil voor een 'extreem hoog bedrag' aan steekpenningen. Hij zou zijn misdaden hebben bekend, aldus een verklaring van de aanklagers die het dagblad van het leger dinsdag publiceerde.

Guo maakte carrière in de krijgsmacht en schopte het uiteindelijk tot eerste vice-voorzitter van China's centrale militaire commissie. Dat maakte hem tien jaar lang de belangrijkste milititair direct achter de toenmalige president en opperbevelhebber Hu Jintao. Guo ging in 2013 met pensioen. Vorig jaar werd een corruptie-onderzoek tegen hem ingesteld. Dat die zaak voor hem niet goed ging aflopen, bleek toen hij in juli uit de partij werd gezet.

 

Tweede zaak

Volgens de South China Morning Post wordt Guo ten laste gelegd dat hij 80 miljoen yuan aan steekpenningen heeft aangenomen (1,2 miljoen euro). Volgens de krant is dat echter een fractie van wat hij werkelijk aan illegale inkomsten wist te verwerven. In China kan voor ernstige zaken van corruptie en machtsmisbruik de doodstraf worden opgelegd.

Het is de tweede grote corruptiezaak in de top van het Volksbevrijdingsleger. Ook de tweede vice-voorzitter van de centrale militaire commissie, Xu Caihou, werd verdacht van corruptie. Maar hij stierf als gevolg van kanker voordat het tot een rechtszaak kwam.

dinsdag 5 april 2016

Gerelateerde personen:

Hu Jintao

Gerelateerde onderwerpen:

Anti-corruptiecampagne wordt steeds omvangrijker
Generaals vrezen voor slagkracht van leger
Enorme corruptiezaak in Volksbevrijdingsleger

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder