economie cultuur politiek RSS

Vogelgriepvirus duikt op in Beijing

Vogelgriepvirus duikt op in Beijing

China meldt een vogelgriepslachtoffer in de hoofdstad Beijing. Bij een 7-jarig meisje dat in het ziekenhuis is opgenomen is het H7N9-virus vastgesteld. Daarmee komt het aantal bevestigde slachtoffers op 44, waarvan er 11 zijn overleden.

Alle ziektegevallen tot nu toe waren vastgesteld in het zuidoosten van het land. Met een geval in Beijing is daarmee nu een eind gekomen. Het 7-jarige meisje is een dochter van een pluimveehandelaar.

Autoriteiten benadrukken dat het virus wel van dier op mens overdraagbaar is, maar dat mens-tot-mens-besmetting tot nu toe niet is aangetoond. Wel worden twee gevallen onderzocht waarbij meer dan één persoon uit hetzelfde gezin besmet zijn geraakt.

 

Prijzen kelderen

De gevolgen van de vogelgriepuitbraak worden langzaam zichtbaar. In veel steden is de handel in pluimvee stilgelegd en zijn pluimveemarkten verboden. De prijzen van pluimvee dalen, omdat veel consumenten het zekere voor het onzekere nemen. De keten Kentucky Fried Chicken meldt dat zijn vestigingen in China met een terugval van bezoekers te kampen hebben.

Overigens kun je geen vogelgriep krijgen door het eten van kippenvlees of eieren. Maar veel Chinezen, alert geworden door een eindeloze serie voedselschandalen, nemen het zekere voor het onzekere. Ondanks de openheid vanuit de Chinese overheid, neemt de kritiek op sociale media toe. Zo vraagt men zich af, waarom er nog geen medicijnen tegen de vogelgriep of vaccinaties zijn. Volgens epidemiologen duurt het zeker een paar maanden om een vaccin te ontwikkelen en grootschalig te produceren.

Hong Kong neemt steekproeven in partijen pluimvee die vanuit het vasteland worden aangevoerd.

zaterdag 13 april 2013


Gerelateerde onderwerpen:

'Geen mens-tot-mens besmetting vogelgriep'
Opnieuw 2 doden vogelgriep

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder