economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 10

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 10

Andere verhalen in de media over China waren deze week: schurkennamen, censuur voor volwassenen, vieze boekjes, blind vertrouwen en het hoogste scheidingspercentage ter wereld.

Aan de trouwe fans van Broodje Blogaap allereerst excuses. Ik had een grote klus en heb daarom een aantal keer over moeten slaan. Sorry, sorry, sorry. ik probeer het goed te maken met de beste verhalen uit de afgelopen weken.

 

En ik begin met een kostuumdrama over de Qin-dynastie. Al zat het drama in deze historische tv-serie over het begin van China dit keer niet in de kostuums, maar in een terloops in beeld gebracht rekwisiet. In een scene wordt een papierrol ontrold met de namen van Zhao-functionarissen die worden verdacht van corruptie.

Wie goed oplet, of het beeld stilzet ziet dat op de rol in traditioneel Chinese karakters geen namen staan van tweeduizend jaar geleden, maar die van zes Chinese leiders uit het heden en recente verleden: president Xi Jinping, premier Li Keqiang en oud-leiders Hu Jintao, Wen Jiabao, Li Changchun en Jia Qinglin.

De scene ging onmiddellijk viraal op het internet en censors maakten overuren om de berichten weer te verwijderen. De gewraakte scene is inmiddels verwijderd uit de versie die op de Chinese Uitzending Gemist is geplaatst.

In Chinese straattaal is iemand van de Zhao-familie een persoon die corrupt is. Een geintje van de makers ongetwijfeld, maar wel een gevaarlijk grapje. Chinese leiders met corruptie in verband brengen wordt doorgaans niet gewaardeerd.

 

China heeft sinds kort een leeftijdswijzer voor bioscoopfilms. De Amerikaanse blockbuster Logan is de eerste film in China uitgebracht met een leeftijdsadvies. Alleen Chinese volwassenen mogen de film gaan bekijken.

Maar dat betekent natuurlijk niet dat de Chinese censuur voortaan achterover leunt. Gewelddadige en al te blote scenes waren verwijderd, waardoor Logan in China 14 minuten korter duurt dan in de Verenigde Staten.

Tot teleurstelling van veel Chinese bioscoopbezoekers. "Wat is het nut van een leeftijdsadvies als de film alsnog gecensureerd wordt?", vroeg iemand zich af op Weibo. Goede vraag.

 

Ik heb al vaker geschreven over het chronische gebrek aan goede seksuele voorlichting in China. Deze week werd een belangrijke stap voorwaarts gezet met een serie lesboekjes voor leerlingen van de lagere school. Naast de -voor ons- gebruikelijke informatie over geslachtsorganen, anti-conceptie en voortplanting, gaat de stof ook in op gelijkheid tussen mannen en vrouwen, seksueel overdraagbare ziektes, de acceptatie van homoseksualiteit en weerbaarheid tegen seksueel misbruik en intimidatie.

Sommige ouders moesten blozen, anderen zijn blij met het moderne hulpmiddel voor hun kinderen. En natuurlijk zijn er door het hele land scholen die niets van die nieuwlichterij moeten hebben. Maar het goede nieuws is: in de boekhandel is de serie boekjes uitverkocht. Meer kun je lezen op de uitstekende site Whats on Weibo.

 

De dosis Chinese bureaucratie komt dit keer van Shi Zhigang. De 26-jarige blinde man uit Changsha heeft een rechtszaak aangespannen tegen de China Guangfa Bank. Die weigert hem namelijk als klant, omdat Shi niet in staat is om de algemene voorwaarden van de bank te lezen.

En hij had nog wel een vriend meegenomen om die aan hem voor te lezen toen hij een rekening wilde openen. Shi eist excuses, alsnog een rekening, wijziging van discrimerende regels en 30.000 yuan schadevergoeding (ongeveer 4.000 euro).

Eerder schreef ik al eens over Wu Jianping die geen hypotheek kon krijgen. Hij mist namelijk beide armen en kan de verplichte vingerafdruk niet geven.

 

En dan het dorp Jiangbei, provincie Jiangsu. Dit is het dorp met het hoogste scheidingspercentage van China. Vorige maand dienden maar liefst 160 echtparen hun scheidingspapieren in.

Er is echter geen sprake van een liefdescrisis. Het dorp gaat tegen de vlakte om ruimte te maken voor een industriegebied. De bewoners zijn erachter gekomen dat ze als twee alleenstaanden recht hebben op veel meer schadevergoeding dan als echtpaar. Als twee individuen krijg je namelijk 70 vierkante meter extra vervangende woonruimte en 17.500 euro meer. En een advocaat kost maar 1.800 euro. Je gaat het pas begrijpen als je het ziet, zei Confucius al.

 

Bij de foto: Lai Xiaomin is waarschijnlijk de bekendste en populairste parlementariër van China. Hij diende afgelopen week een voorstel in om het aantal verplichte vrije dagen rond Chinees nieuwjaar meer dan te verdubbelen van zeven tot vijftien. Hiep, hiep, Lai Xiaomin.

 

Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap

vrijdag 10 maart 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 3
Broodje Blogaap Speciaal: CCTV Nieuwjaarsgala 2017

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder