economie cultuur politiek RSS

Blogaap vlogt. Afl. 5: Opendeurpolitiek

Veertig jaar geleden opende China zijn poorten voor het buitenland. Voormalig minister-president Dries van Agt haalt herinneringen op aan het bezoek dat hij in 1980 aan Deng Xiaoping bracht.

De Opendeurpolitiek die Deng in december 1978 afkondigde vormde het begin van een fenomenale ontwikkeling die China tot de fabriek van de wereld en uiteindelijk de tweede economie ter wereld heeft gemaakt. In 1980 opende hij speciale economische zones, waar buitenlandse investeringen voor het eerst mogelijk waren.

Nederland was er als de kippen bij. Oud-premier Van Agt vertelt hoe het bezoek aan China tot stand kwam, hoe hij de ontvangst bij Deng op het allerlaatste moment bijna moest afzeggen en hoe de Nederlandse regering vervolgens zijn eigen glazen ingooide door duikboten aan Taiwan te leveren.

 

Bekijk ook mijn vorige vlog over de staat van het Chinese voetbal met Guus Hiddink.

donderdag 17 januari 2019

Gerelateerde personen:

Deng Xiaoping

Gerelateerde onderwerpen:

China gaat geruisloos grootse viering in
Getekende Deng Xiaoping op grote scherm
Herdenking Deng dient hervormingsagenda van Xi

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder