economie cultuur politiek RSS

'Drones maken kans op conflict groter'

De inzet van drones boven betwist gebied, maakt de kans op militaire incidenten groter. Dat is precies de reden waarom China ze inzet in de Oostchinese Zee, schrijft een Amerikaanse militair strateeg.

Op dinsdag 9 september stuurde Japan straaljagers de lucht in om een onbemand luchtvaartuig te onderscheppen bij de omstreden Diaoyu/Senkaku-eilanden. De piloten zagen dat de drone geen herkennings- of registratietekens droeg. Na enige tijd draaide het toestel weer om en verdween in de richting van het Chinese vasteland.

Het zijn precies dit soort incidenten die eenvoudig tot een militaire escalatie kunnen leiden. Dat schrijft James R. Holmes, hoogleraar militaire strategie aan de US Naval Academy in een opiniestuk in The Diplomat.

 

Drones lokken reactie uit

Volgens Holmes wordt de drempel om geweld te gebruiken lager, omdat er geen mensenleven is te betreuren als het toestel verloren gaat. Dat geldt zowel voor het land dat de onbemande vliegtuigen besluit in te zetten, als het land dat eventueel besluit er een neer te halen.

Anders dan onderzeeëers of stealthvliegtuigen, zijn drones niet over het hoofd te zien door de radar. Ze lokken dus altijd tegenreacties uit als een UAV in een gebied verschijnt dat een ander land als zijn grondgebied beschouwt. Omdat drones goedkoop zijn en er geen piloot aan boord is, kan de bestuurder eenvoudiger besluiten de onderscheppers te negeren en mogelijk te provoceren.

 

Een relatief kleine stok

Holmes vergelijkt dat met het sturen van vissersschepen, wetenschappers of ongewapende kustwachtschepen naar wateren waarvan het bezit door China en zijn buurlanden wordt betwist. Hij noemt dat China's small stick-strategie. Op zichzelf vormen ze geen gevaar, maar ze dwingen de tegenstander tot een passende reactie.

China kan ver gaan in zijn provocaties, in de wetenschap dat het militair en economisch het sterkste land in de regio is. Als het een land provoceert tot een overreactie of als er ongelukken gebeuren, kan dat een gewapend conflict veroorzaken, schrijft Holmes in The Diplomat.

vrijdag 27 september 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Buitenlandse belangstelling voor Chinese drone
Grimmige verjaardag voor omstreden eilanden
China ziet geen gat in gesprekken met Japan

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder