economie cultuur politiek RSS

China is trots op zijn Tibet-beleid

China is trots op zijn Tibet-beleid

China's beleid voor Tibet heeft tot 'nog nooit vertoonde resulaten' geleid en een verdere ontwikkeling van de regio kan niet los worden gezien van dit 'correcte pad'. Dat schrijft de Chinese overheid in een dinsdag verschenen witboek.

In zes kloeke hoofdstukken beschrijft het witboek hoe Tibet in de afgelopen 63 jaar vooruitgang heeft geboekt op het gebied van economie, alledaags leven, politiek, behoud van cultuur, religieuze vrijheid en natuurbescherming.

Om dat goed te kunnen doen, begint het witboek met een schets van de situatie vóór 1950, het jaar dat Tibet onder Chinees bestuur werd gebracht. Tibet was toen 'donker en achterlijk als Europa in de middeleeuwen'. Er heerste grote armoede, onderdanen werden uitgebuit en economische ontwikkeling was tot stilstand gekomen.

 

Gedetailleerde voortgangsrapportage

Volgens het witboek maakte een 'vreedzame bevrijding' door Chinese troepen in 1950 de weg vrij voor democratische hervormingen, economische ontwikkeling, gelijkheid en waardigheid en het genot van moderne verworvenheden (infrastructuur, stromend water, electriciteit etc).

In het overheidsrapport wordt gedetailleerd opgesomd wat die verworvenheden precies zijn. De regionale economie groeide van 129 miljoen yuan in 1951 tot 70,1 miljard yuan in 2012. Het gemiddelde inkomen groeide in de afgelopen tien jaar met dubbele cijfers. Een Tibetaanse boer zag zijn jaarinkomen stijgen naar 5.719 yuan; in de stad is dat gemiddeld 18.028 yuan.

 

'Gelukkig en gezond'

Volgens het witboek krijgt meer dan 90 procent van alle lagere- en middelbare scholieren tweetalig onderwijs aangeboden: Tibetaans en Mandarijn. Ook krijgen Tibetanen religieuze vrijheid om hun geloof te belijden en religieuze rituelen uit te voeren.

Het rapport legt de nadruk op de modernisering van Tibet onder Chinees bestuur. "Het hedendaagse Tibet ontwikkelt zich economisch, boekt politieke vooruitgang, heeft een bloeiende cultuur, een harmonieuze samenleving en een goed milieu; de inwoners zijn gelukkig en gezond."

 

Krachtig signaal: geen beleidswijziging

Natuurlijk refereert het witboek ook aan de (internationale) kritiek op de manier waarop China de autonome regio bestuurt; daar is het hele rapport natuurlijk ook voor bedoeld. De overheid toont zich verbolgen dat de vooruitgang onder Chinees bewind niet algemeen wordt erkend. "Een handvol mensen toont zich blind voor de feiten. Zij ontkennen de ontwikkeling van Tibet en de morderniseringen die zijn gerealiseerd", schrijven de auteurs. Tegenstanders van China's bestuur proberen de tijd voor 1950 te romantiseren en Tibet af te schilderen als een paradijs voor zijn inwoners. Terwijl ieder onafhankelijk persoon 'met verbazing vervuld' zou zijn over wat er sindsdien in Tibet is gerealiseerd.

Publicatie van het witboek lijkt een krachtig signaal vanuit de Chinese overheid dat het niet van plan is zijn Tibet-beleid te wijzigen. Het rapport leest als één grote rechtvaardiging van het huidige beleid. Eerder dit jaar werd er gespeculeerd dat de Chinese overheid zou overwegen zijn beleid ten opzichte van de Tibetaanse autonome regio te herzien.

 

De integrale tekst van het witboek (in het Engels) is te lezen bij staatspersbureau Xinhua. 

dinsdag 22 oktober 2013


Gerelateerde onderwerpen:

'Gewonden bij rellen in Tibet'
'Stop met gedwongen herhuisvesting Tibetanen'
Hoge partijfunctionaris wil Tibet-beleid herzien

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder