economie cultuur politiek RSS

China stuurt straaljagers af op toestellen VS en Japan

De Chinese luchtmacht heeft voor het eerst straaljagers de lucht ingestuurd als reactie op buitenlandse vliegtuigen die zonder notificatie in de luchtverdedigingszone vliegen. Het gaat om twee Amerikaanse en tien Japanse militaire vliegtuigen.

Vrijdag onderschepten Su-30 en J-11 straaljagers twaalf militaire toestellen die de Chinese luchtverdedigingszone schonden. Het gaat om een P3 patrouillevliegtuig en een EP3 spionagetoestel uit de VS en tien vliegtuigen uit Japan, waaronder een E767 vliegende radar, P3's en F-15 straaljagers.

Volgens de Chinese luchtmacht zijn de indringers onmiddellijk door de radar opgemerkt, waarna straaljagers in de lucht de toestellen hebben geïdentificeerd. Voorzover bekend hebben de Chinese onderscheppingsjagers niet gepoogd contact te leggen of de toestellen gedwongen hun koers te wijzigen.

 

Militaire tegenmaatregelen

Vorige week zaterdag kondigde China aan dat het boven een groot deel van de Oostchinese Zee een luchtverdedigingszone afkondigde. Buitenlandse vliegtuigen die door het gebied willen vliegen moeten een vluchtplan indienen, contact met de Chinese luchtverkeersleiding onderhouden en instructies opvolgen.

Vliegtuigen die zich niet aan die instructies houden krijgen te maken met 'militaire tegenmaatregelen'.

 

Veiligheidsoverwegingen

Andere landen hebben verontrust op de Chinese stap gereageerd. De VS, Japan, Zuid-Korea en Australië menen dat de maatregelen te ver gaan, omdat het gebied waarover China controle van het luchtruim claimt ook omstreden eilanden in het gebied bestrijkt.

Het parlement in Taiwan heeft inmiddels zijn regering opgeroepen een krachtig protest aan Beijing te overhandigen. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft luchtvaartmaatschappijen opgeroepen zich uit veiligheidsoverwegingen aan de Chinese regels te voldoen, maar voegt daar aan toe dat de regering van de VS daarmee niet de Chinese luchtverdedigingszone erkent.

 

Spanning in de lucht

In de tussentijd loopt de spanning in de lucht op. Militaire toestellen van de VS, Japan en Zuid-Korea doorkruisen het gebied -dat zij als vrij luchtruim beschouwen- en testen de reactie van de Chinese luchtmacht.

Dat voert zijn respons nu verder op door straaljagers af te sturen op vliegtuigen die de zone doorkruisen. Ze wordt daartoe aangemoedigd door Chinese internetgebruikers en staatsmedia die de luchtverdedigingszone lijken te beschouwen als een uitbreiding van het nationale luchtruim waar toestemming noodzakelijk is om er te mogen vliegen. Het internationaal recht kent echter geen eenzijdig afgekondigde luchtverdedigingszone, ook al hebben 20 landen in de wereld er in de praktijk een ingevoerd.

zaterdag 30 november 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Chinese luchtmacht in staat van paraatheid
Staatskrant: 'luchtverdedigingszone afdwingen'
Vijf vragen over de Chinese luchtverdedigingszone

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder