economie cultuur politiek RSS

Maanrover begint aan ontdekkingstocht

De Yutu is aan een ontdekkingstocht begonnen over het maanoppervlak die minimaal drie maanden moet duren. Het Chinese maanvoertuig reed zondag rustig van een hellingbaan uit de ruimtecapsule Chang'e-3 en liet op het maanoppervlak diepe sporen achter.

Wat weten we eigenlijk van het hemellichaam dat het dichtst bij de aarde staat? Bitter weinig, zeggen astronomen. Slechts negentien keer is er een gecontroleerde landing door de mens uitgevoerd; waarvan zes bemande vluchten.

Er zijn vijf robotwagens op de maan actief geweest en er is in totaal een paar honderd kilo maansteen naar de aarde gebracht. Van het totale oppervlak van de maan is maar een fractie onderzocht.

 

In de grond 'kijken'

Van het binnenste van de maan weten we zo goed als niets. En dat is precies de belangrijkste missie van de Yutu, die met een grondradar is uitgerust die 50 meter onder het oppervlak kan 'kijken'.

Wetenschappers zijn dan ook opgetogen dat voor het eerst sinds 1976 weer onderzoek op de maan wordt gedaan.

 

Accu's opgeladen

Nadat de capsule van de Chang'e-3 zaterdag succesvol op de maan was geland, werden de zonnepanelen uitgeklapt. De opgewekte stroom is gebruikt om meer dan 4.000 foto's van de landing naar aarde te zenden en de accu's van de Yutu op te laden.

Toen dat was gebeurd, klapte rond vier uur zondagochtend Chinese tijd de capsule open, werd een hellingbaan uitgeklapt en reed de Yutu naar buiten. Op beelden is te zien hoe de Yutu diepe sporen in het maanoppervlak achterlaat. Op zijn beurt heeft ook de Yutu zijn zonnepanelen uitgeklapt en is begonnen aan een reis door het landingsgebied die minimaal drie maanden moet duren.

 

Hopen op meer

De Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA denkt dat de Yutu in die periode ongeveer honderd kilometer zal hebben afgelegd. Ze hopen op meer, als de levensduur langer blijkt te zijn. De Yutu rijdt maar 200 meter per uur en zal bovendien in het donker stilstaan. Sensoren moet voorkomen dat de Yutu vastloopt of kantelt.

Het Chinese maanprogramma is genoemd naar de godin van de maan: Chang'e. Het maanvoertuig naar haar jade konijn Yutu.

zondag 15 december 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Chang'e-3 landt op de maan
China onderweg naar de maan

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder