economie cultuur politiek RSS

Amnesty: 'illegale gevangenissen in China'

Het sluiten van honderden heropvoedingskampen is een 'cosmetische operatie'. Want lastige burgers worden voortaan opgesloten in illegale gevangenissen en afkickklinieken, zegt althans Amnesty International.

Volgens Amnesty verandert de aangekondigde sluiting van heropvoedingskampen niets aan de mensenrechtensituatie in China. Dat schrijft de mensenrechtenorganisatie in een rapport dat dinsdag verscheen.

"Het risico bestaat dat de Chinese autoriteiten het ene systeem van willekeurige detentie afschaffen om andere systemen uit te kunnen breiden", staat in het rapport. 

 

'Beleid is onveranderd'

Amnesty baseert zijn mening op gesprekken met 60 advocaten, families van gedetineerden en ex-gedetineerden. Zij zeggen dat heropvoedingskampen op de oude voet doorgaan onder een nieuwe naam als afkickkliniek. Of dat gedetineerden worden overgebracht naar illegale gevangenissen in afgelegen hotels of verlaten gebouwen.

"Het is duidelijk dat het onderliggende beleid om mensen te straffen voor hun politieke activiteiten of religie niet is veranderd", zegt Corinna-Barbara Francis, onderzoeker voor China bij Amnesty.

 

Reactie China

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken liet dinsdag in een reactie aan Reuters weten dat Amnesty is bevooroordeeld. "Deze groep heeft altijd al ideologische vooroordelen tegen China gehad en gaat maar door met onredelijke kritiek en geruchten om China te belasteren", aldus woordvoerder Hua Chunying.

 

Zonder tussenkomst rechter

Vorige maand kondigde de Chinese overheid aan dat het zijn heropvoedingskampen wilde sluiten. Het systeem van laojiao is door Mao Zedong in 1957 ingevoerd; het gaat om werkkampen waar burgers zonder tussenkomst van een rechter door de lokale politie voor maximaal vier jaar naartoe worden gestuurd. Mao had de werkkampen bedoeld om kleine criminelen en hoeren op het rechte pad te krijgen.

Lokale autoriteiten misbruikten het systeem om lastige burgers de mond te snoeren, zoals kritische bloggers of lokale activisten die opkomen tegen corruptie of slecht bestuur. Met de sluiting wilde de centrale overheid daar een einde aan maken.

 

Probleem met verslaafden

Volgens het Chinese ministerie van justitie zijn er 351 heropvoedingskampen met rond de 50.000 gedetineerden. Maar staatspersbureau Xinhua heeft weleens geschreven dat er meer dan 150.000 mensen zijn gedetineerd.

Direct nadat sluiting was aangekondigd, lieten verslavingsexperts al weten dat dit een probleem zou zijn voor tienduizenden drugsverslaafden. Die worden in China niet als patiënt behandeld, maar opgesloten om gedwongen af te kicken.

dinsdag 17 december 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Definitieve hervormingsagenda gepubliceerd
Politie misbruikt bevoegdheden tegen sekswerkers
Gerechtigheid voor moeder van verkrachte dochter

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder