economie cultuur politiek RSS

Migrant krijgt zelfde rechten als stadsbewoner

China neemt het systeem voor woonvergunningen op de schop. Migranten die naar de grote stad zijn getrokken krijgen geleidelijk meer rechten, zodat ze in 2020 gelijk zijn aan de bewoners die daar geboren zijn.

De hervorming staat in een plan dat door twaalf ministeries onder leiding van het ministerie van Publieke Veiligheid is opgesteld. Het plan moet nog wel door de centale overheid worden goedgekeurd. Uitgangspunt voor het verstrekken van een woonvergunning is dan niet meer de geboorteplaats, maar de plaats waar men feitelijk woont en werkt, meldt CCTV.

Volgens Huang Ming, vice-minister van Publieke veiligheid, kan de wijziging snel worden ingevoerd in kleinere steden en gefaseerd in middelgrote steden. De grootste Chinese steden krijgen de tijd om zich voor te bereiden op grote groepen burgers die gebruik kunnen gaan maken van de rechten die bij een woonvergunning horen, zoals pensioen, toegang tot scholen en medische zorg. Medio 2020 moet het nieuwe hukou-systeem in heel China zijn ingevoerd.

 

Ongelijkheid

China kent zeker 260 miljoen migranten die in de grote stad hun toekomst willen opbouwen. Slechts een deel ervan komt in aanmerking voor een hukou in de stad waar ze wonen en werken, bijvoorbeeld als ze voor de overheid of een staatsbedrijf werken. Maar het grootste deel van de arbeiders die werkt in de bouw of in fabrieken is in feite tweederangs burger.

Volgens de Chinese overheid is het huidige hukou-systeem een rem geworden op de urbanisatie. Verdere groei van steden wordt als een belangrijke motor van economische groei gezien. Het moet daarom eenvoudiger worden je in te schrijven in de stad.

 

Enorme consequenties

De maatregel zal enorme consequenties hebben voor lokale autoriteiten, die voorzieningen moet gaan aanbieden aan miljoenen nieuwe burgers. Veel stadsbesturen zijn daarom huiverig voor hervormingen, evenals hun burgers die vrezen meer belasting te moeten gaan betalen. Zij willen wel de lusten van de groei van hun stad, maar niet de lasten.

Het zal ook gevolgen hebben op het platteland. Burgers die zich uitschrijven in hun geboortedorp, verliezen het gebruiksrecht van landbouwgrond. Dat maakt het mogelijk dat daar nieuwe en grotere landbouwbedrijven ontstaan.

woensdag 18 december 2013


Gerelateerde onderwerpen:

China gaat onroerend goed beter registreren
Huizenprijzen China gaan door het dak
Definitieve hervormingsagenda gepubliceerd

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder