economie cultuur politiek RSS

China is nu grootste markt ter wereld voor voertuigen

China is nu grootste markt ter wereld voor voertuigen

Het afgelopen jaar zijn in China 21,98 miljoen nieuwe voertuigen verkocht. Het is voor het eerst dat er in een land in één jaar de grens van 20 miljoen eenheden wordt doorbroken.

Woensdag maakte de Chinese Vereniging van Automobielfabrikanten bekend dat de verkoopcijfers in 2013 met 14 procent zijn gestegen. Het hardst groeide de markt van personenauto's: plus 15 procent tot 17,93 miljoen eenheden. Er zijn ruim vier miljoen nieuwe bussen en bedrijfswagens verkocht.

Voor 2014 verwachten de fabrikanten opnieuw een forse groei. Het verkoopcijfer zou dan zelfs de 24 miljoen stuks kunnen overschrijden.

 

Chinees fabrikaat minder gewild

Volkswagen, GM en zelfs Toyota meldden al eerder recordcijfers op de Chinese markt. Ford groeide zelfs met 49 procent, vooral dankzij de Ford Focus, de best verkochte auto in China in 2013.

Het marktaandeel van Chinese automerken daalde met 1,6 procentpunt tot 40,3 procent. Omdat ook de export van Chinese auto's daalde, dreigt daar overcapaciteit.

 

Rem op particulier autobezit

Nu steeds meer Chinezen zich een auto kunnen veroorloven, nemen steeds meer grote steden maatregelen om het autobezit af te remmen. Files, gebrek aan parkeerruimte en toenemende luchtvervuiling dwingen lokale overheden tot maatregelen. Inwoners van Beijing moeten jaren wachten op een kentekenplaat.

Dinsdag maakte de overheid bekend dat er rigoreuze maatregelen worden genomen om de uitstoot van fijnstof terug te dringen. Het autoverkeer is volgens cijfers van de Chinese autoriteiten de bron van 20 procent van alle fijnstofuitstoot.

donderdag 9 januari 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Targets om luchtvervuiling terug te dringen
Beijing zet rem op autobezit; minder nieuwe kentekens
China heeft niet teveel auto's, maar te weinig wegen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder