economie cultuur politiek RSS

Een vijfde van China's landbouwgrond is vervuild

Een groot deel van Chinese landbouwgrond is verontreinigd met zware metalen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Chinese ministerie van milieubescherming.

Het ministerie deed in de periode 2005 tot 2013 onderzoek naar grondvervuiling in 6,3 miljoen vierkante kilometer; ruwweg tweederde van China's grondgebied. Er werden bijna 100.000 monsters genomen en onderzocht.

Daaruit blijkt dat 16,1 procent van het grondoppervlak is verontreinigd. Als alleen naar landbouwgrond wordt gekeken is dat 19,4 procent.

 

Zware metalen

Van de vervuilde grond wordt 70 procent als licht verontreinigd beschouwd. Volgens Chinese criteria is er dan sprake van tot twee keer de toegestane waarden. Zo'n 7 procent is zwaar verontreinigd; de mate van vervuiling loopt dan op tot meer dan vijf keer de toegestane waarden.

Industrie en landbouw zijn de voornaamste bronnen van verontreiniging. Het meest worden zware metalen zoals cadmium, nikkel en arseen aangetroffen. Niet geheel verrassend is de verontreiniging het ernstigst in zwaar geïndustrialiseerde gebieden, zoals de delta's van de Yangtze en Parelrivier. Maar ook in het Noordoosten van het land, waar van oudsher veel zware industrie is gevestigd, is sprake van veel zware verontreiniging.

 

Ernst

Het ministerie spreekt in een verklaring op zijn website van een 'ernstige situatie', die 'niet optimistisch' stemt.

De Chinese overheid lijkt serieus werk te gaan maken van het aanpakken van verontreiniging, mede gedwongen door groeiende zorgen en verzet bij de bevolking over lucht-, grond- en watervervuiling. De overheid publiceert het ene verontrustende milieurapport na het andere en kondigt continu nieuwe maatregelen aan. Zo wordt de voedselteelt op ernstig vervuilde grond verboden.

 

Staatgeheim geopenbaard

Het rapport is een vervolg op een rapport uit 2010 dat tot staatsgeheim werd verklaard, toen de advocaat Dong Zhengwei de gegevens in een rechtszaak opeiste.

In december maakte het ministerie van Land en Grondstoffen bekend dat 3,3 miljoen hectare landbouwgrond is verontreinigd. Uit dit onderzoek komt een nog verontrustender beeld naar voren: ongeveer 32 miljoen hectare is verontreinigd - 10 keer zoveel.

dinsdag 22 april 2014

Gerelateerde personen:

Zhou Shengxian

Gerelateerde onderwerpen:

Plan om vervuiling landbouwgrond tegen te gaan
Overheid bindt in na protest tegen fabriek
Einde aan voedselproductie op vervuilde grond

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder