economie cultuur politiek RSS

Team Long March grijpt de eerste prijs GCKQ 2024

economie
cultuur
politiek

'Overheid moet zich minder met economie bemoeien'

De Chinese overheid bemoeit zich teveel met zaken die de markt prima zelf kan regelen en kan zich beter richten op het verbeteren van echte overheidstaken. Een logisch, maar toch opmerkelijk pleidooi van premier Li Keqiang.

Lees verder
(Advertentie)

Een op de vijf kinderen ziet ouders bijna nooit

Meer dan 60 miljoen Chinese kinderen zien hun ouders zelden of nooit. Ze zijn bij grootouders of andere familieleden ondergebracht, terwijl de ouders in de grote steden in het oosten van China hun geld verdienen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Twee dodelijke mijnrampen in 24 uur

Bij een explosie in een kolenmijn in de provincie Sichuan zijn zaterdagmiddag 27 mijnwerkers omgekomen. Het was de tweede Chinese mijnramp binnen een etmaal, want vrijdag kwamen 12 mijnwerkers om in de provincie Guizhou. Een mijnwerker in China heeft een tien maal zo grote kans om bij zijn werk om te komen dan een collega in de VS.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

India en China halen voorzichtig banden aan

Is er ruimte voor twee tijgers op de berg? Dat vragen politieke analisten zich af nu de twee economische grootmachten van Azië de banden willen aanhalen. Maar er is veel oud zeer dat de relatie vertroebelt.

Lees verder

China gaat voetgangers heropvoeden

Beijing en andere grote steden gaan voetgangers die de verkeersregels overtreden harder aanpakken. Sinds maandag wordt er direct beboet bij het oversteken bij rood licht of negeren van aanwijzingen door verkeersassistenten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Coca-Cola viert 35e verjaardag in China met investeringen

Coca-Cola gaat zijn investeringen in China het komend jaar met 4 miljard dollar opvoeren. Het geld wordt gestoken in een nieuwe fabriek en de distributie in delen van China waar het nog niet actief is.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Seksschandaal leidt tot val van lokale partijbonzen

Drie hoge partijfunctionarissen zullen worden vervolgd nadat ze ongewild de hoofdrol speelden in heimelijk gemaakte sekstapes. De video's zijn gemaakt door een vastgoedexploitant.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Abbas en Netanyahu bezoeken China

De Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Israelische premier Binyamin Netanyahu zijn momenteel allebei in China, dat een rol wil spelen in het vredesproces tussen beide landen. De kans dat ze elkaar daar ontmoeten is echter klein. 

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Chinees gaat eigen producten waarderen

De Chinese voedselindustrie mag dan te kampen hebben met een vertrouwenscrisis bij de consument; als het gaat om andere productgroepen groeit het vertrouwen in binnenlands product juist. Dat blijkt uit een marktonderzoek van bureau Epsilon International.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vogelgriep nog niet voorbij

Nog steeds melden de Chinese volksgezondheidsautoriteiten dagelijks nieuwe besmettingen met het H7N9-virus. De teller staat nu op 127 bekende besmettingen, waarvan er 27 patiënten zijn overleden.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder