economie cultuur politiek RSS

Drie doodstraffen voor aanval op Tiananmenplein

Een rechtbank in Urumqi heeft maandag acht medeplegers veroordeeld voor een terroristische aanslag. Drie van hen kregen de doodstraf opgelegd.

De rechtbank beschouwt de drie als de organisatoren van de zelfmoordaanslag die op 28 oktober vorig jaar in Beijing werd gepleegd. Uit de namen van de drie, Husanjan Wuxur, Yusup Umarniyaz en Yusup Ahmat, valt af te leiden dat zij Oeigoeren zijn.

Gulnar Tuhtiniyaz en Bujanat Abdukadir kregen respectievelijk levenslang en 20 jaar gevangenisstraf opgelegd voor deelnemen aan een terroristische groep. De overige drie, Tohti Mehmat, Tursunjan Abliz en Abla Niyaz, kregen vijf tot tien jaar cel vanwege hun medeplichtigheid.

 

Zelfmoordaanslag

Uit de berichtgeving van het Chinese staatspersbureau Xinhua valt niet op te maken welke rol de acht precies hebben gespeeld. Ze werden al een dag na de aanslag in Beijing gearresteerd.

Op 28 oktober reed een terreinwagen hard in op het publiek op het Tiananmenplein. Daarbij werden twee toeristen gedood en 38 personen gewond. Toen de wagen tot stilstand kwam, staken de inzittenden deze in brand. In de vlammenzee kwamen ook zij om het leven.

 

Tactiekwijziging

De aanslag zorgde voor een schok in China. Tot dan toe was er alleen sprake van geweldsincidenten met Oeigoeren binnen de grenzen van de autonome regio Xinjiang. Deze aanslag vond plaats in het centrum van de macht.

Ook in een ander opzicht was er sprake van een cesuur. Bij eerdere Oeigoerse aanslagen waren overheidsfunctionarissen het doelwit. Deze aanslag richtte zich op gewone burgers. Later volgden terreuracties in Kunming en Urumqi, waarbij veel burgers om het leven kwamen.

 

Strijd tegen terrorisme

De afgelopen weken heeft de Chinese overheid de strijd tegen terrorisme in de provincie Xinjiang opgevoerd. Er zijn honderden arrestaties verricht en tientallen Oeigoeren veroordeeld.

Xinhua meldt dat zondag burgers hebben ingegrepen bij een geweldsincident in de provincie Xinjiang. Drie mannen met messen waren een koffiehuis in Hetian binnengedrongen, maar waren op verzet van bezoekers en winkeliers uit de buurt gestuit. Twee aanvallers werden gedood en de derde is gewond aan de politie overgedragen. Vier burgers raakten gewond.

maandag 16 juni 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Negen doodstraffen voor terreurverdachten
Vijf vragen over geweld in Xinjiang
'Aanslag Tiananmenplein was onderdeel jihad'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder