economie cultuur politiek RSS

Politie rolt illegaal goknetwerk op

De Chinese politie heeft 108 arrestaties verricht wegens illegaal gokken. Volgens de autoriteiten ging er in een goksyndicaat 18 miljard yuan (2,2 miljard euro) om aan het wedden op WK-wedstrijden.

De politie was de website, die vanuit de Filipijnen opereert, al in mei op het spoor gekomen. Toen tijdens het wereldkampioenschap voetbal het aantal weddenschappen en de bedragen snel opliepen, werd besloten in te grijpen.

Er zijn 17 handlangers van het goksyndicaat aangehouden, die zich binnen China bezighielden met het incasseren en uitbetalen van weddenschappen. Bij hen is 30 miljoen yuan contant geld in beslag genomen (3,6 miljoen euro). De overige 91 arrestanten zijn Chinezen die illegaal geld hadden ingezet.

 

(il)legaal

Bij de oprichting van de Volksrepubliek in 1949 werden alle vormen van gokken verboden, omdat die als kapitalistisch werden beschouwd. In 1987 besloot de overheid loterijen toe te staan, omdat het geld nodig had voor goede doelen. In het eerste jaar werd voor 370 miljoen yuan (44,5 miljoen euro) legaal gegokt. In 2013 bedroegen de omzetten van de goede-doelenloterij en sportloterij samen 309 miljard yuan (37,1 miljard euro). Casino's zijn alleen toegestaan in Macau, dat sinds 1999 tot China behoort.

Volgens het staatsbureau voor de loterijen neemt het aantal weddenschappen op WK-wedstrijden explosief toe. Tot en met de halve finale is er in China 9,5 miljard yuan (1,1 miljard euro) legaal op voetbalwedstrijden ingezet. De inzet over het hele toernooi wordt op 12 miljard yuan (1,4 miljard euro) geschat. Dat is meer dan vijf keer zoveel als tijdens het WK in Zuid-Afrika, vier jaar geleden (2,2 miljard yuan). In het illegale goksyndicaat dat nu is opgerold, ging dus meer geld om dan in legale WK-weddenschappen.

UPDATE - De politie van Beijing heeft maandag bekendgemaakt dat het tijdens het WK acht gokbendes heeft aangehouden. Er is 60 miljoen yuan (7 miljoen euro) in beslag genomen en er zijn 47 arrestaties verricht. Tot de arrestanten behoort Guo Meimei, die in China bekend is omdat ze zich ten onrechte voordeed als ambassadeur van het Chinese rode kruis.

zondag 13 juli 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Bij vergissing twee keer de loterij gewonnen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder