economie cultuur politiek RSS

Oud-minister voor rechter in grote corruptiezaak

Zondag is in Beijing het proces begonnen tegen Liu Zhijun, de voormalig minister van spoorwegen. Hij wordt beschuldigd van ambtsmisbruik en corruptie en krijgt mogelijk de doodstraf.

Een minister van Spoorwegen is een machtig man in China. Hij leidt een van de grootste ministeries en beschikt over een gigantisch budget. Maar Liu Zhijun maakte misbruik van zijn positie en wordt keihard aangepakt. Hij is de grote vis van de anti-corruptiecampagne van president Xi Jinping, die heeft beloofd niet alleen vliegen, maar ook tijgers aan te pakken.

Liu zou elf personen in de periode 1986 tot 2011 hebben bevoordeeld bij het verkrijgen van lucratieve spoorwegcontracten. In ruil daarvoor zou hij 64,6 miljoen yuan (7,75 miljoen euro) aan steekpenningen hebben ontvangen.

 

Mister High Speed

De beschuldigingen lijken zich toe te spitsen op het bevoordelen van een Chinese zakenvrouw, Ding Yuxin, en haar familie. Ding is ceo van een grote bouwmaatschappij, de Beijing Boyou Investment Management Corporation.

Liu wordt ook wel mister High Speed genoemd, omdat hij verantwoordelijk is voor de uitrol van China's netwerk van hogesnelheidstreinen. Maar er zit ook een schaduwkant aan dit staaltje van Chinese bouwlust: de Chinese spoorwegen zuchten onder een enorme schuldenlast en er worden vraagtekens gezet bij de veiligheid van het prestigeproject, na een ongeluk met een hogesnelheidstrein in juli 2011, waarbij 40 mensen werden gedood en 172 gewond raakten.

zondag 9 juni 2013

Gerelateerde personen:

Liu Zhijun

Gerelateerde onderwerpen:

Corruptiebestrijders moeten schaar in VIP-kaart zetten
Hartelijk welkom komt ambtenaar duur te staan
China vervolgt duizenden corruptiezaken
Oud-minister voor rechter wegens corruptie

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder