economie cultuur politiek RSS

Aardbevingen treffen Himalaya

Een serie aardschokken in het Himalayagebied hebben honderden mensenlevens gekost en grote schade aangericht. Het begon zaterdagochtend met een zware beving in Nepal met een kracht van 8,1 op de schaal van Richter, gevolgd door een beving in Tibet. Updates van zondag, maandag en disndag.

Om 11.41 uur lokale tijd werd Nepal zaterdag getroffen door een zeer zware beving in de omgeving van de hoofdstad Kathmandu. De beving was niet alleen hevig, maar ook relatief dicht onder het aardoppervlak: 10 kilometer. Daardoor zijn de effecten van de beving zeer groot. Het epicentrum lag 39 kilometer ten noordwesten van Kathmandu.

Op foto's en videobeelden is een grote materiële schade zichtbaar. Veel historische panden zijn ingestort, waaronder de bekende Dharahara-toren. Nepalese autoriteiten melden aan het einde van de dag tenminste 876 doden. Maar dit aantal zal de komende uren zeker stijgen, omdat veel personen zich onder het puin bevinden en reddingswerkers pas in de loop van zondag meer afgelegen dorpen zullen bereiken. De Nepalese overheid heeft de noodtoestand uitgeroepen.

 

Naschokken

Seismologen telden vijftien naschokken met een kracht tussen de 4,5 en 7,0 op de Schaal van Richter. Inwoners gingen de straat op uit vrees dat naschokken alsnog tot instorting van hun woning zouden leiden. Ziekenhuizen zijn overvol; gewonden werden op straat behandeld. De electriciteit en watervoorziening zijn in grote delen van Nepal uitgevallen. Inwoners zitten in hun auto om naar het radionieuws te kunnen luisteren.

De bevingen veroorzaakten in het Himalayagebied diverse lawines. Eén daarvan raakte een basiskamp op de Mount Everest. Hierbij vielen tenminste 18 doden. Het is hoogseizoen voor de begrbeklimmers die 's werelds hoogste berg willen beklimmen. Honderden bergbeklimmers bevinden zich op Mount Everest en ondervinden problemen veilig af te dalen.

 

Ook elders aardschokken

De eerste beving was zo hevig dat die in grote delen van Zuid-Azië werd gevoeld. In India vielen 72 doden. In Bangladesh twee. In Tibet, ten noorden van Nepal, vielen volgens Chinese autoriteiten 25 doden en raakten 117 personen gewond toen hun huizen instortten.

Twee uur later was er een aardschok in Tingri, niet ver van Tibets tweede stad Shigatse (kaart). Deze aardbeving had een kracht van 5,9 op de Schaal van Richter. Deze beving vond plaats op ongeveer 20 kilometer diepte en veroorzaakte voor zover bekend alleen materiële schade. Ook in de omgeving van Chongqing was er een lichte beving met een kracht van 3,1.

 

Hulpgeld

De aardschok in Nepal is de zwaarste beving in de Himalaya sinds 1934. Bij die beving met een kracht van 8,0 op de Schaal van Richter vielen toen meer dan 10.000 doden.

Het Nederlandse Rode Kruis heeft een rekeningnummer geopend voor de slachtoffers. Op Giro 6868 kunnen mensen geld storten voor de slachtoffers van de ramp.

UPDATE - Het aantal geregistreerde doden als gevolg van de aardbeving van zaterdagochtend, is bijgesteld tot 2.152. Dat maakten Nepalese autoriteiten zondagavond bekend. In de loop van zondag deden zich opnieuw enkele naschokken voor. Zondagnacht werd Tibet voor de tweede maal getroffen door een aardbeving; ditmaal met een kracht van 5,3 op de Schaal van Richter. Het epicentrum lag bij Nyalam, maar veroorzaakte alleen materiële schade. China heeft een reddinsgteam naar Kathmandu gestuurt, bestaande uit 62 personen en vijf speurhonden. De Chinese overheid heeft Nepal voor 20 miljoen yuan (3 miljoen euro) aan noodhulp toegezegd.

UPDATE II - Het dodental als gevolg van de aardbeving is maandag opnieuw naar boven bijgesteld tot 3.762, aldus het Nepalese ministerie van binnenlandse zaken. China heeft vanuit Sichuan een 58-koppig medisch team naar Kathmandu gestuurd, voorzien van een noodhospitaal en ambulances.

UPDATE III - Het aantal geregistreerde doden is opgelopen tot 5.057 en er zijn bijna 11.000 gewonden. Dat meldt de Nepalese regering dinsdagavond. Het dodental zal verder oplopen, mogelijk tot boven de 10.000, omdat nog steeds niet alle getroffen gebieden door hulpverleners zijn bereikt. Zeker twee mensen werden maandag levend onder het puin gehaald.

Langzamerhand ontstaat een beter beeld van de enorme schade. In het zwaarst getroffen gebied is 70 procent van alle gebouwen zwaar beschadigd of ingestort. Volgens de VN hebben 1,4 miljoen Nepalezen snel voedselhulp nodig.

zaterdag 25 april 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Lichte aardbeving veroorzaakt veel schade
Waarschuwing voor mega-aardbeving in Yunnan
China wil spoortunnel onder Mount Everest

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder