economie cultuur politiek RSS

Xinjiang verscherpt toezicht tijdens ramadan

Xinjiang verscherpt toezicht tijdens ramadan

In verschillende plaatsen in de regio Xinjiang zijn beperkingen afgekondigd op het naleven van religieuze regels tijdens de ramadan. In voorgaande jaren waren er rond het islamitische feest ernstige ongeregeldheden, waarbij vele doden vielen.

Verschillende lokale autoriteiten hebben partijleden, ambtenaren, schoolgaande leerlingen en hun leraren opgeroepen niet te vasten. In Maralbexi moeten partijleden een geschreven verklaring overhandigen, waarin staat dat ze geen geloof hebben, geen religieuze bijeenkomsten zullen bezoeken en tijdens de ramadan het 'goede voorbeeld' geven door niet te vasten.

In Jinghe worden restauranthouders aangemoedigd tijdens de vastenperiode hun gewone openingstijden aan te houden. Wie daaraan gehoor geeft, kan in de rest van het jaar op coulance van de voedselautoriteiten rekenen. Restaurants in deze regio, met name die zich op moslims richten, hebben in de ramadanperiode tijdens de normale openingstijden nauwelijks klandizie. Het wordt juist pas druk na zonsondergang, als er volgens de regels van de koran weer gegeten mag worden.

 

Vrijheid van geloof

Volgens de Chinese grondwet hebben religieuze minderheden de vrijheid om hun geloof te belijden. Maar in het geval van de Oeigoeren worden er toch beperkingen afgekondigd. Het lokale bestuur heeft een grote vrijheid om lokale regels af te kondigen en die kunnen van plaats tot plaats verschillen. 

In Xinjiang worden regelmatig regels afgekondigd die geloofsuitingen raken; zo is het in sommige plaatsen verboden baarden of hoofddoekjes te dragen. De spanningen tussen het atheïstische bestuur en moslims lopen in de ramadanperiode op. Volgens de Chinese overheid zijn de regels nodig om de openbare orde te bewaren. Belangenorganisaties van de Oeigoeren menen juist dat beperkingen bijdragen aan die spanningen.

 

Wantrouwen

Aanstaande donderdag begint de ramadan, een periode van inkeer voor moslims. Tijdens deze 30 dagen worden moslims geacht zich overdag te onthouden van eten, drinken, roken en seks. De vastenperiode wordt afgesloten met het suikerfeest.

Xinjiang is een autonome regio in het uiterste westen van China. Het merendeel van de bevolking bestaat uit Oeigoeren, die overwegend moslim zijn. Er zijn etnische spanningen tussen Oeigoeren en Han-Chinezen en sommige moslims voelen zich gediscrimineerd. Het leidde de afgelopen jaren regelmatig tot geweld en extremisten die onafhankelijkheid van China nastreven hebben terreuraanslagen gepleegd. Dit geweld voedt het wantrouwen bij de Chinese overheid jegens de moslimgemeenschap en leidt tot repressieve maatregelen.

 

Meer weten over het geweld in Xinjiang? Lees dan ook het achtergrondartikel dat ik daar eerder over schreef.

dinsdag 16 juni 2015


Gerelateerde onderwerpen:

'Teruggekeerde IS-strijders in Xinjiang aangehouden'
Burka-verbod in hoofdstad Xinjiang
Aanval in Xinjiang kostte bijna 100 doden

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder