economie cultuur politiek RSS

China presenteert gedetailleerd klimaatplan

China presenteert gedetailleerd klimaatplan

China heeft zich gecommiteerd om de uitstoot van broeikasgassen na 2030 te verminderen. Bij een ongewijzigde economische groei moet om dat te kunnen bereiken de relatieve uitstoot met twee derde worden teruggebracht.

De Chinese overheid heeft zijn klimaatplan dinsdag bij de Verenigde Naties ingeleverd. Dat zei premier Li Keqiang in Parijs, de stad waar op 30 november de internationale klimaatconferentie plaats zal vinden.

Volgens het plan zal de Chinese CO2-uitstoot uiterlijk in 2030 pieken. Daarna moet het geleidelijk dalen. Om dat te kunnen bereiken moet China zijn relatieve uitstoot, de CO2-emissie per eenheid bruto nationaal product, ten opzichte van 2005 met 60 tot 65 procent worden teruggebracht. Omdat de Chinese economie in de afgelopen tien jaar is gegroeid en dat de komende vijftien jaar waarschijnlijk ook zal doen, moet daarvoor veel CO2-uitstoot worden geschrapt.

 

Duurzame energie

Om dat te bereiken wil China flink inzetten op schone energie. Vier vijfde van China's nieuwe energiebehoefte moet komen van duurzame bronnen. Het plan voorziet in verdubbeling van de opbrengsten van windenergie tot 200 gigawatt en een verdrievoudiging van zonneënergie tot 100 gigawatt in 2030.

Ook moet het aandeel van gas in China's energiemix groeien tot 10 procent in 2020. Gas is weliswaar een fossiele brandstof, maar stoot bij verbranding minder broeikasgassen uit dan steenkool, waar de Chinese industrie en elektriciteitscentrales momenteel voor 66 procent van afhankelijk zijn. In het plan staat tenslotte dat er een flink areaal aan bos moet worden bijgeplant.

 

Opwarming

De doelstellingen zijn in lijn met de afspraken die president Xi Jinping in november vorig jaar maakte met de Amerikaanse president Barack Obama. Dit klimaatakkoord werd als een doorbraak beschouwd, omdat voor het eerst de twee grootste vervuilers ter wereld toezeggingen deden de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen.

De bedoeling is dat in Parijs afspraken worden gemaakt die de opwarming van de aarde beperken tot twee graden. 

woensdag 1 juli 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Klimaatakkoord VS en China
Uitstoot broeikasgas China hoger dan VS en EU samen
China trekt portemonnee tegen luchtvervuiling

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder