economie cultuur politiek RSS

Shirtsponsor naar rechter na contractbreuk

Dongfeng Nissan spant een rechtszaak aan tegen de Chinese voetbalclub Guangzhou Evergrande. Tijdens de belangrijkste wedstrijd van het jaar betraden de spelers het veld met een andere merknaam op de borst.

Honderd miljoen yuan (15 miljoen euro) betaalt autofabrikant Dongfeng Nissan zodat zijn merknaam in alle wedstrijden van dit seizoen op de rode shirtjes van China's beste voetbalploeg prijkt. Maar uitgerekend in de finale van de Aziatische Champions League stond daar de naam van Evergrande Life.

Dongfeng Nissan laat het er niet bij zitten en spant een rechtszaak aan wegens contractbreuk. Volgens de shirtsponsor had het acht dagen voor de wedstrijd een verzoek van Guangzhou Evergrande afgewezen om de naam van een ander bedrijf te mogen voeren. Desondanks kreeg de autofabrikant een paar minuten voor de finalewedstrijd op 21 november een mailtje dat de ploeg in een andere outfit zou spelen.

 

Contractbreuk

Evergrande Life is een verzekeringsbedrijf waar één van de eigenaren van de voetbalclub, vastgoedmiljardiar Xu Diayin, onlangs een belang van 50 procent in heeft genomen. Volgens een woordvoerder van de club had Dongfeng Nissan dagenlang niet gereageerd op het verzoek sponsornamen te wisselen. Daarna had de club die beslissing zelf maar genomen.

Chinese media reageren afkeurend op het besluit. Staatspersbureau Xinhua verwijt de clubeigenaren 'een gebrek aan respect voor contracten'. "Een club die het principe van contracten nakomen negeert zal het Chinese voetbal weinig goeds brengen, hoeveel kampioenschappen het ook wint", aldus de commentator.

UPDATE - Een rechtbank in Guangzhou heeft in juni 2016 Dongfeng Nissan in het gelijk gesteld. Het ontvangt een schadevergoeding van 24.778.645 yuan (3,4 miljoen euro) van Guangzhou Evergrande.

dinsdag 24 november 2015

Gerelateerde personen:

Wang Jianlin

Gerelateerde onderwerpen:

Tweede Aziatische Champions League Guangzhou
Guangzhou Evergrande vijfde keer op rij kampioen
Vastgoedmiljardair koopt zich in bij Atletico Madrid

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder