economie cultuur politiek RSS

Chinese econoom wantrouwt officiële groeicijfers

Chinese econoom wantrouwt officiële groeicijfers

Hoogleraar economie Xu Dianqing vermoedt dat de Chinese data over de industriële productie schromelijk worden overdreven. Het werkelijke groeitempo van de Chinese economie moet daardoor lager liggen dan dat het nationale statistiekbureau becijfert.

Ergens tussen de 4,3 en 5,2 procent. Zo groot moet volgens Xu Dianqing, economieprofessor in Beijing en Ontario, de groei van de Chinese economie in 2015 worden ingeschat. Dat is aanmerkelijk lager dan het jaarcijfer van 6,9 procent dat het nationaal statistiekbureau vorige week presenteerde.

Xu denkt dat de waarde van de industriële productie structureel wordt overschat. Volgens het nationaal statistiekbureau groeide de output vorig jaar met zes procent. Xu kan dat niet geloven. Hij analyseerde de onderliggende data en zag dat van de zestig belangrijkste industriesectoren er dertig met teruglopende productie te kampen hebben. Omdat ook de prijzen onder druk staan vanwege overproductie, komt Xu tot de conclusie dat de industriële productie in 2015 hooguit twee procent is gestegen.

 

Dienstensector

Bij zijn berekeningen gaat Xu ervan uit dat de bijdrage van de agrarische en dienstensectoren aan China's bruto nationaal product wel kloppen. Als deze ook worden aangedikt, komt het werkelijke groeicijfer nog lager uit, aldus de hoogleraar tegen de Wall Street Journal.

Hij verwacht niet dat de omvang van de dienstensector in werkelijkheid groter is dan uit de officiële statistieken blijkt. Deze sector was afgelopen jaar voor het eerst goed voor meer dan de helft van China's BNP.

 

Waterinjectie

De economische data van China worden van oudsher met wantrouwen bekeken. Sommige analisten beschuldigen het statistiekbureau ervan de cijfers uit politieke motieven te manipuleren. Tot niet zo lang geleden was dat zeker zo. De meeste economen denken dat het probleem tegen-woordig vooral schuilt in de manier waarop economische data worden verzameld.

Lokale overheden verzamelen de basisinformatie, die wordt op provinciaal niveau gebundeld en naar Beijing gestuurd. Partijleiders op lokaal niveau worden op verschillende parameters afgerekend. De verleiding is dan groot om een vergissing in jouw voordeel te maken: een beetje extra economische groei en een beetje minder milieuvervuiling. De cijfers met water injecteren, noemen de Chinezen dat.

 

Steekproeven

Het nationaal statistiekbureau zegt juist dat het de laatste jaren veel heeft gedaan om dat water weer uit de cijfers te persen. Het heeft een team van 25.000 ambtenaren ingezet om door lagere overheden aangeleverde gegevens op hun juistheid te controleren. Overtreders worden aan de schandpaal genageld. Zo werd in december bekend dat lagere bestuurders in de provincies Liaoning, Heilongjiang en Jilin de boel probeerden te flessen.

Het statistiekbureau was niet bereikbaar voor commentaar op Xu's berekening. Maar daar hebben ze nu een ander probleem aan hun hoofd: de directeur van het statistiekbureau, Wang Baoan, is dinsdag aangehouden op verdenking van 'ernstige overtreding van de partijregels'. Dat betekent in China meestal dat een onderzoek wegens corruptie en machtsmisbruik is gestart.

woensdag 27 januari 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Chinese economie groeide met 'slechts' 6,9 procent
Lokale autoriteiten bekennen gesjoemel met cijfers
Lokale overheden vervalsen economische data

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder