economie cultuur politiek RSS

Wanda Group hoofdsponsor FIFA

Het Chinese concern Wanda Group heeft zich tot 2030 als sponsor verbonden aan wereldvoetbalbond FIFA. Financiële details zijn niet bekend gemaakt, maar aangenomen wordt dat het om de grootste sponsorovereenkomst tot nu toe gaat.

Wanda Group tekende donderdag een contract waarmee het één van FIFA's zes hoofdsponsors wordt. De andere vijf zijn Coca Cola, Gazprom, Adidas, Visa en Hyundai. Wanda mag zijn naam verbinden aan alle FIFA-competities tot en met het wereldkampioenschap voetbal in 2030.

Het bedrijf van China's rijkste man Wang Jianlin (foto) is niet de eerste Chinese sponsor van de wereldvoetbalbond. Yingli Solar, producent van zonnecellen, was al sponsor van de WK's in 2010 en 2014. Dit was echter een veel minder omvangrijke sponsorovereenkomst.

 

Vastgoed en entertainment

Wanda group is groot geworden met de ontwikkeling van onroerend goed. Vrijwel iedere grote Chinese stad heeft wel een Wanda Plaza met winkels, bioscopen en hotels. De afgelopen jaren richt het bedrijf zich meer op de entertainment-industrie. Tot het concern behoort InFront Media, dat de uitzendrechten van de WK's van 2018 en 2022 verkreeg voor 26 Aziatische landen.

Wanda is bovendien sponsor van de Chinese voetbalbond en kocht vorig jaar voor 45 miljoen euro een belang van 20 procent in de Spaanse landskampioen Atlético Madrid.

vrijdag 18 maart 2016

Gerelateerde personen:

Wang Jianlin

Gerelateerde onderwerpen:

Wanda neemt meerderheidsbelang in filmstudio VS
Vastgoedmiljardair koopt zich in bij Atletico Madrid
Chinese voetbal in twintig jaar naar de top

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder