economie cultuur politiek RSS

Blogaaps tourtop-10 China deel 2

Blogaaps tourtop-10 China deel 2

Wat zijn de tofste plekken in China om vakantie te vieren? Deze zomer stel ik een persoonlijke ranglijst samen met op plek 9: Jiayuguan.

Waar moet ik naartoe als ik China bezoek? Die vraag krijg ik regelmatig gesteld. Meestal probeer ik uit te leggen dat China heel groot is en over meer interessante steden, kunstschatten en natuurschoon beschikt dan er in één reis passen. Dit jaar begonnen ook Chinezen mij deze vraag te stellen. “Jij bent op meer plaatsen in ons land geweest dan menig Chinees. Vertel me, waar moet ik naartoe?”

Dat zette me aan het denken. Wat is me bijgebleven? Wat kan ik anderen aanraden? Hoewel ik nog lang niet overal ben geweest en mijn verlanglijstje nog lang is, deel ik de komende zondagen mijn top-10.

 

Nieuw oud

Met op plek 9 Jiayuguan. Het is een onooglijke industriestad in eindeloze woestenij van de provincie Gansu. Hoewel hier vroeger herbergen zijn geweest voor reizigers langs de Zijderoute, is Jiayuguan pas in 1958 gaan groeien na de vestiging van de Jiuquan staalfabriek.

De meeste mensen zullen Jiayuguan kennen als uiterst westelijke punt van de Chinese Muur. Het stadsbestuur heeft veel geld gestopt in het herbouwen van dit begin (of het einde, net hoe je het bekijkt) van de muur, die oorspronkelijk uit de 14e eeuw stamt. Ook het fort bij de Jiayu-pas is nagelnieuw, maar als je door je oogharen kijkt geeft het een goede indruk hoe het leven hier ooit is geweest.

 

Bijna voor jezelf

Maar wat Jiayuguan echt bijzonder maakt zijn de grafkelders uit de Wei en Jin-dynastieën. Op zo'n twintig kilometer buiten Jiayuguan is in 1972 een grafveld met 1.600 ondergrondse tombes ontdekt. Slechts enkele daarvan zijn toegankelijk voor het publiek.

De gemetselde grafkelders zijn op zichzelf al heel bijzonder, maar het zijn de fresco's die ze uniek maken. Ze zijn in een soort cartoonstijl en ogen ondanks dat ze bijna tweeduizend jaar oud zijn verrassend modern. China kent veel historische kunstschatten, maar zoiets heb ik nergens eerder gezien. Dankzij zijn geïsoleerde ligging in de Gobi-woestijn is het (nog) geen toeristische trekpleister. Je kunt de grafkelders bijna in je eentje ontdekken. Toen ik er was moest er een bewaker worden gezocht om de tombes van het slot te doen. Het maakt de ervaring compleet anders dan de meeste toeristische hotspots in China, waar duizenden bezoekers elkaar verdringen. Dus deze tip niet delen!

 

Vorige week publiceerde ik mijn nummer 10: Lijiang. Volgende week nummer 8: Suzhou. Reageren of jouw eigen favoriete reisbestemmingen in China delen kan hierrrr.

 

zondag 5 juni 2016



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder