economie cultuur politiek RSS

IMF: 'China moet schuldenlast bedrijven aanpakken'

De groeiende schuldenlast van het Chinese bedrijfsleven is een probleem dat met prioriteit moet worden aangepakt. Als de schuldenberg niet wordt gesaneerd ontstaan grote risico's voor China's economie, waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds.

Het IMF roept de Chinese regering op vaart te maken met de aanpak van de schuldenlast van bedrijven. "Dit blijft een serieus en groeiend probleem dat onmiddellijk moet worden aangepakt en met de wil om serieuze hervormingen door te voeren", zei David Lipton, de tweede man van het IMF, zaterdag op een economische conferentie in Shenzhen.

Volgens Lipton heeft de Chinese regering tot nu toe weinig progressie geboekt bij het beteugelen van de schuldenberg. Hij schat de totale Chinese schulden op 225 procent van het huidige bruto nationaal product. Bedrijven zijn goed voor het grootste deel daarvan: 145 procent. "Met de snelle groei van krediet in 2015 en begin 2016 en voortdurende niveau van investeringen, groeit het probleem alleen maar. Dit is een sleutelprobleem in de Chinese economie", aldus Lipton.

 

Sanering

Het IMF becijferde eerder dit jaar dat er in China mogelijk wel 1,3 biljoen dollar aan dubieuze leningen uitstaat; kredieten waarvan de schuldenaars de rente en aflossing niet meer kunnen opbrengen. Volgens Bloomberg Intelligence zijn de schulden van het bedrijfsleven in de twintig grootste economieën ter wereld in China het snelst gegroeid.

De Chinese overheid maakte dit voorjaar bekend dat het de schuldenlast wil saneren. Het IMF waarschuwde dat dubieuze leningen moeten worden afgeboekt en dat staatsbedrijven die structureel verlies maken failliet moeten gaan. De vrees bestaat dat zogeheten zombiebedrijven met nieuwe leningen worden opgezadeld om oude te kunnen voldoen. Zo wordt het probleem weliswaar in de tijd vooruit geschoven, maar nemen de risico's toe.

zaterdag 11 juni 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Stijging 'slechte leningen' Chinese banken
'Yuan moet 15 pct devalueren om crisis te voorkomen'
China stelt groeicijfer vast op 6,5 tot 7 procent

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder