economie cultuur politiek RSS

Politie gaat optreden tegen illegale live videostreams

De Chinese politie wil een einde maken aan illegale liveshows op het internet. Het gaat vooral om livestreams die erotische inhoud bevatten.

Politieagenten gaan hun tanden zetten in sites die livebeelden met een obscene, gewelddadige of anderzins illegale inhoud bevatten. Het ministerie van publieke veiligheid maakte woensdag een drie maanden durend offensief bekend.

Volgens het ministerie zijn er in China 150 websites die een vergunning hebben om live videostreams van hun klanten te verspreiden. Samen hebben die tweehonderd miljoen gebruikers waarvan de meeste op die manier beelden delen van hoe ze drummen, een computerspelletje spelen of met make-up of modetips.

 

Bananenban

Volgens het ministerie worden de livestream-diensten echter massaal misbruikt. Soms gaat het om gokspelletjes om zo het gokverbod te omzeilen. Maar meestal gaat het om erotisch bedoelde inhoud, waarbij de grenzen van het pornografieverbod worden opgezocht. Kijkers worden opgeroepen 'donaties' te doen, waarna verzoekjes worden uitgevoerd. In mei riep de Chinese internetautoriteit de livestream-websites al op alle beelden van bananenetende jongedames te weren. Maar blijkbaar is dat niet genoeg.

Websites en social media worden al effectief gecontroleerd door Chinese censors, maar de bestaande controle omvat nog niet de livestreams. De internetbedrijven die deze dienst aanbieden moeten nu beter toezien op de inhoud die hun klanten verspreiden. Als ze daarin tekortschieten kunnen ze hun vergunning verliezen. 

donderdag 28 juli 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Nieuwssites mogen niet meer uit sociale media putten
Internetautoriteit wil einde aan chaotische reacties
Propagandabureau werkt niet effectief genoeg

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder