economie cultuur politiek RSS

Familiedrama leidt tot debat over heropvoedingskamp

De moord door een 16-jarig meisje op haar moeder heeft tot grote ophef in China geleid. Een maatschappelijk debat is losgebarsten over de manier waarop Chinese ouders hun kinderen opvoeden.

Het is een gruwelijke zaak. Een 16-jarig meisje in Zhoadong is 16 september aangehouden op verdenking van het uithongeren van haar moeder. Volgens de politie had het meisje haar moeder vastgebonden aan een stoel, net zolang totdat zij door honger en dorst om het leven kwam. Daarna was de puber naar het politiebureau gegaan om zichzelf aan te geven.

Sinds de zaak bekend werd komen steeds meer details naar buiten over het gezin. De dochter zou foto's van de vastgebonden moeder naar een tante hebben gestuurd om haar familie tot het betalen van losgeld te bewegen. Ook gaat het gerucht dat het meisje eerder dit jaar bij een ruzie haar vader met een mes zou hebben gestoken, zodat hij in het ziekenhuis moest worden behandeld.

 

Heropvoedingskamp

Een dochter die haar moeder op een gruwelijke manier vermoordt. Het is een zaak die begrijpelijkerwijs veel Chinezen heeft geschokt. Maar het beeld begon afgelopen dagen te kantelen toen bekend werd dat het meisje door haar ouders naar een omstreden kostschool was gestuurd. In februari werd het kind door twee medewerkers van het Shandong Wetenschaps en Technologie Defensie College onder dwang uit huis gehaald en naar Jinan, duizend kilometer verderop gebracht.

Ook over dit college komen steeds meer details naar buiten. De school afficheert zich als instituut dat rebelse jeugd heropvoedt. Het afdwingen van gehoorzaamheid en discipline gaat niet altijd zachtzinnig achter de vier meter hoge muren afgezet met prikkeldraad (foto). Oud-leerlingen melden dat ze regelmatig bont en blauw werden geslagen, waarbij ook een stroomstok werd gebruikt. En dat ze als straf met hun tandenborstel de wc's moesten schoonmaken. Chinese internetgebruikers vragen zich af welke ouders hun kind naar zo'n heropvoedingskamp sturen.

 

Seksuele oriëntatie

Onbekend is waarom de ouders hun dochter naar een privéschool hebben gestuurd die 2.500 yuan per maand rekent, een klein kapitaal voor de meeste Chinezen. Tot nu toe is aangenomen dat de puber internetverslaafd was; het college in Jinan meldt namelijk op zijn website dat het is gespecialiseerd in de 'behandeling' van kinderen met een onlineverslaving.

Maar de Chinese website Sixth Tone voegt daar dit weekend een nieuwe dimensie aan toe. Volgens de website had het meisje op sociale media aangegeven lesbisch te zijn en is zij door haar ouders naar het heropvoedingskamp gestuurd om te genezen van haar geaardheid. Sixth Tone vond een artikel op de website van het college, waarin het ouders die zich zorgen maken over de seksuele oriëntatie van hun kind diverse opties aanbiedt. Dat betekent dat het maatschappelijk debat de komende dagen opnieuw een andere richting inslaat.

zondag 25 september 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Chinese rechter wijst homohuwelijk af
Serie over homoseksuelen voortijdig geschrapt
Studente daagt overheid wegens homodiscriminatie

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder