economie cultuur politiek RSS

Politieagenten HK schuldig aan mishandeling activist

Een rechtbank in Hong Kong heeft vrijdag zeven politieagenten tot twee jaar celstraf veroordeeld wegens het mishandelen van Ken Tsang. Hij werd tijdens de Paraplu-demonstraties apart genomen en afgetuigd.

De rechtbank acht bewezen dat de agenten op 1 oktober 2014 Tsang na zijn aanhouding meenamen naar een plek waar zij zich onbespied waanden om hem af te ranselen. Maar de mishandeling werd op video vastgelegd (zie boven). Vijf agenten sloegen en schopten de bekende pro-democratie-activist. Twee officieren keken alleen toe, maar grepen niet in.

De openbaar aanklager had de zeven vervolgd wegens mishandeling met de opzet lichamelijk letsel toe te brengen. De rechtbank ging hierin niet mee, maar achtte wel bewezen dat de zeven schuldig zijn aan een lichter vergrijp: mishandeling met lichamelijk letsel als onbedoeld gevolg. Een agent kreeg bovendien een maand cel extra, omdat hij Tsang op het bureau tweemaal in het gezicht heeft geslagen.

 

Oude wonden

De video van de mishandeling leidde twee jaar geleden tot grote ophef in Hong Kong. De rechtszaak rijt de oude wonden opnieuw open, omdat de agenten niet meewerkten aan het onderzoek en zich tijdens de zitting op hun zwijgrecht beriepen.

Bovendien lijken personen in het politieapparaat zich tegen het vonnis te verzetten. De voorzitter van een politiebond, Joe Chan Cho-kwong, noemde het vonnis onacceptabel. Hij riep op tot een fondsenwervingsactie om de zeven veroordeelde collega's en hun families te ondersteunen. De politiechef van Hong Kong, Steven Lo Wai-chung, hield zich publiekelijk op de vlakte over het vonnis, maar gaf wel toestemming voor de fondsenwervingsactie.

vrijdag 17 februari 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Politie Hong Kong in opspraak na mishandeling
Winst pro-democratiekamp in kiescollege Hong Kong
Parlementariƫrs Hong Kong verliezen hoger beroep

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder