economie cultuur politiek RSS

Strengere milieuregels voorkomen drie miljoen doden

Strengere milieuregels voorkomen drie miljoen doden

China kan jaarlijks drie miljoen voortijdige doden voorkomen als het de standaarden van de wereldgezondheidsorganisatie WHO gaat hanteren. Vrouwen en ouderen zijn extra gevoelig voor fijnstof, ontdekten Chinese wetenschappers.

Een team onderzoekers van het Chinese centrum voor ziektepreventie heeft verbanden gevonden tussen de hoeveelheid fijnstofdeeltjes (pm10) in de lucht en de sterftecijfers gedurende drie jaar in 38 grote steden. Voor iedere 10 microgram fijnstof per kubieke meter lucht neemt het sterftecijfer met 0,44 procent toe.

"Als je dan op de achterkant van een sigarendoosje uitrekent wat het betekent als je de Chinese fijnstofniveaus terugbrengt tot de aanbevolen standaard van de WHO, dan voorkom je drie miljoen voortijdige doden per jaar", aldus het artikel dat woensdag in British Medical Journal verscheen.

 

Handhaving

De WHO adviseert maximaal 20 microgram pm10-deeltjes per kubieke meter. In de gemeten steden was het niveau in de periode 2010-2013 gemiddeld 93 microgram. Om aan de WHO-norm te voldoen moeten niet alleen strengere milieuwetten worden aangenomen, maar moet de Chinese overheid ook meer doen om de regels te handhaven, aldus de onderzoekers.

De wetenschappers vonden bewijs dat vrouwen meer gezondheidsproblemen van lucht-verontreiniging ondervinden dan mannen en een grotere kans hebben er voortijdig aan te sterven. Bovendien blijken personen tot zestig jaar geen meetbare gevolgen te ondervinden van fijnstof in de lucht; daarna neemt de kans op vroegtijdige dood echter toe. De wetenschappers hebben geen onderzoek gedaan naar de gevolgen van ultrakleine fijnstofdeeltjes (pm2.5), die als schadelijker worden beschouwd.

 

Maatschappelijke onrust

Er wordt vaker onderzoek gedaan naar de effecten van luchtvervuiling op de gezondheid van Chinezen. Maar de Chinese media besteden doorgaans geen aandacht aan de resultaten om de groeiende onrust over de gezondheidsrisico's van smog niet aan te wakkeren.

Chinese wetenschappers vinden het moeilijk om zich publiekelijk over dit onderwerp uit te laten en hopen dat beleidsmakers ermee aan de gang gaan. Soms worden resultaten pas veel later bekend als ze in buitenlandse wetenschappelijke tijdschriften worden gepubliceerd.

woensdag 15 maart 2017


Gerelateerde onderwerpen:

140 Overtredingen bij onverwachte milieucontrole
Weerstations mogen geen smogalarm meer afgeven
Meteorologen waarschuwen voor giftige sneeuw

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder